Milyen lesz a világ 2050-ben?

2014. február 13. csütörtök - 20:40 / piacesprofit.hu
  •    

Alapvetően megváltozik ma ismert világunk néhány évtizeden belül: még megjósolni sem lehet, hogy technika milyen forradalmi változásokat hoz az életünkbe, de néhány trend már most látható.

A technológiai fejlődés teljesen megváltoztatja világunkat – Kép: Pixabay

2050-re várhatóan 9 milliárd ember fog élni a Földön, 9 évvel idősebb lesz a népesség, 70 százalék fölötti lesz a városokban lakók aránya. Ezek a számok már önmagukban is rengeteg változást indukálnak. Ha hozzávesszük, hogy a gazdasági és szociális egyenlőtlenségeket egyre inkább magunk mögött hagyjuk, hogy Kína átveheti Amerika vezető szerepét, hogy növekszik a nők gazdasági befolyása, láthatjuk, hogy gyermekeink egy egészen más világban fognak élni – írta az ecolounge.hu.

Csomópontok

Az irodák, a gyártás, és a pihenés csomópontokba tömörülnek. Ezek a „központok” valószínűleg ki is zöldülnek.

Egyes globális trendek az üzleti életre is hosszú távú hatással lesznek. Itt olvashatja, melyek azok, amelyek várhatóan befolyásolják a jövő üzletét.

Köztéri világítás és a fák

Lehetséges, hogy az utcai villanyoszlopok helyett az utakat szegélyező fák termelnek energiát és világítanak. A Cambridge-i Egyetem kutatása bizonyította, hogy a fák energiatermelése az energiahatékonyság növelésének egy lehetséges módszere. Korábban írtunk a „mesterséges levél” technológiáról, amely a fotoszintézis folyamatát leutánozva fogja felhasználni a napfény energiáját. A mesterséges levél – a tervek szerint – úgynevezett napfénykollektort tartalmaz, amely oxigént és hidrogént állít elő.

Íme, a jelen: drónposta és robotautók

Felhőkarcolók helyett ökokarcolók

Az épületek multifunkcionálisak lesznek és vertikális kertek borítják majd külsejüket. Az öko felhőkarcolók helyet biztosítanak az ott lakóknak, az irodáknak és a kikapcsolódásnak. Dickson Despommier, a Columbia Egyetem professzora elsőként álmodta meg a vertikális farmokat. Modellje egy passzív módon működő, teljesen üvegfalú emeletes ház, amelyben szintenként különböző haszonnövények megtermelése válna lehetővé.

Klímaváltozás

Természetesen a klímaváltozást sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A Nature Geoscience szaklapban megjelentek szerint a hőmérséklet 3 Celsius fokkal nőhet 2050-re, ami teljesen megváltoztatja világunkat. Ennek a modellnek, csakúgy, mint a klímamodelleknek a legnagyobb bizonytalansága az emberi tényező. Ha a hőmérséklet az előrejelzések szerint nő, az magával vonja a vízkészletek csökkenését, a fertőzéses megbetegedések növekedését, szélsőséges időjárást, mezőgazdasági erőforrások csökkenését, gleccserek olvadását és biológiai sokszínűség visszaesését.

A cikk teljes formában itt olvasható!