Miért vannak csíkok Magyarország égboltján?

2012. május 30. szerda - 10:10 / Kriston László
  •    

Külön irodalma van az úgynevezett "chem trail"-jelenségnek: Budapest felett is gyakran megfigyelhető, hogy egy repülőgép akár 18-20 csíkot is húz a város felé, melyek felhőkké oszlanak szét. A jelenség okát és eredetét faggató kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra hárította a válaszadást. A légiközlekedésért felelős tárca azonban hallgat. Pedig már amerikai dokumentumfilmeseknek is feltűnt, hogy régiónkban túl sok az ilyen csík.

Brit tudósok a minap elálltak attól, részecskéket permetezzenek a sztratoszférába, hogy ily módon fékezzék meg a globális felmelegedést. Döntésüket azzal indokolták, hogy a kísérlet túl kockázatos, beláthatatlan következményei lennének.

A geoengineering és a climate engineering -melyek tükrök, aeoroszol-fecskendezések és más eszközök segítségével enyhítenék az üvegház-hatást- izgalmas fejlődés alatt álló tudományágak, megítélésük azonban egyelőre kérdéses, ahogy hatékonyságuk is.

A Cambridge-i, oxfordi és bristoli egyetemek közös 2,5 millió dolláros projektjének lényege, hogy a kitörő vulkánokat utánozzák, melyek hűtő hatással vannak a Földre, mivel hamufelhőikkel eltakarják a napot. Vannak azonban, akik úgy vélik, hogy a tomboló vulkánok elő is segítik a globális felmelegedést.

A kísérletet végző szakemberek vizet fecskendeztek volna egy ballonba, hogy teszteljék annak mozgását a szélben. Végül ballonok egész sorát engedték volna 20 kilométer magasba, hogy ott szórjanak szét szulfátot és aeroszolt a Föld második nagy légköri rétegébe, mely a troposzféra fölött és a mezoszféra alatt található. A kísérletet egyszer már elhalasztották 2011-ben.

Nálunk is

Cikkek százai és dokumentumfilmek készülnek a „chemtrail"-nek nevezett csíkokról az égen. Budapest felett is megfigyelhető a jelenség, évszaktól függetlenül. Egy-egy repülőgép keresztül-kasul repül Budapest felett, és előfordul, hogy 18-20 csíkot is húz maga után, melyek nem oszlanak szét, ahogy a kondenzcsíkok (contrails) szoktak. Sőt fél óra elteltével afféle felhőkké terebélyesednek.

E manőverekkel egyidőben a hagyományos légiközlekedés repülőgépei ugyanúgy elhaladnak az égen, s a kondenzcsík, melyet maguk kiengednek, viszonylag hamar eltűnik utánuk…!

Patrick Person Bye Bye Blue Sky című filmjének 92 perces változatában -melyet a Thesszaloniki Dokumentumfilmfesztiválon vetítettek-, műholdas képeket is mutattak. A film úgy prezentálta a Kárpát-medencét, mint ahol kifejezetten gyakori és intenzív a „chem trail"-ek húzása. (E sorok írója nemcsak Magyarországon, de Erdélyben vagy éppen Londonban is látott ilyen csíkokat.) Itt megnézheti a film rövidebb, 30 perces verzióját, angol felirattal.

A legvadabb magyarázatok összeesküvés-elméleteket emlegetnek, mondván emberi szervezetre káros vegyi anyagokat permeteznek, mások a geoengineering szakterületének tudják be az akciót: vagyis szulfát-permetezés zajlik az állítólagos klímavédelem jegyében, vagy éppen az időjárás befolyásolása érdekében.

Kérdésünkre a vezető légitársaságok nem válaszoltak. Egyedül a Lufthansa jegyezte meg, hogy talán a légköri viszonyok változásáról van szó. Megkeresésünkre a hadügyminisztérium azonnal reagált és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra hárította a válaszadás kötelességét. Az NFM nem szolgált magyarázattal a hazánk felett látható csíkokról.

Mivel olyan választ sem kaptunk, hogy felvetésünkre kivizsgálják az esetet, lehetséges, hogy a furcsa csíkok az Orbán-kormány, illetve a szaktárca tudtával kerülnek egünkre? Önök mit gondolnak erről?

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor