Méhpusztulás világszerte

2013. szeptember 11. szerda - 19:47 / piacesprofit.hu
  •    

A méhek és más a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte. Az ökoszisztémában, ezáltal a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszó rovarok élelmiszereink egyharmadának előállításához járulnak hozzá. Állományuk csökkenésének visszaszorítása létfontosságú az emberiség számára.

A méhek az élelmiszertermelés harmadához járulnak hozzá, nélkülük éheznénk – Kép: Pixabay

A ’90-es évek óta számolnak be a méhpopuláció csökkenéséről a világ számos pontján. Közép-Európa egyes területein a pusztulás aránya elérte a 80-90 százalékot is. A méhpusztulás okaként említik a Varroa atkát, amely német kutatók vizsgálata szerint 2004 és 2009 között megtizedelte a méhcsaládok egy részét. Franciaországban és Németországban 15 év alatt negyedére csökkent méhek állománya – írta az ecolounge.hu.

A legfontosabb méheket tizedelő vírusok a méh-paralízis és annak krónikus változata (ABPV & CBPV), a királynőt megtámadó “black queen cell” vírus (BQCV), a szárnyakat deformáló, így a méheket röpképtelenné tevő DWV, a Kashmir méh vírus (KBV) és a jeruzsálemi egyetemen, valamint Franciaországban detektált IAPV (Israeli Acute Paralysis Virus). A vírusok végigsöpörtek Amerikán és Európán, 2004 óta az amerikai méhállomány felét, egyes méhészetekben a méhrajok 90 százalékát fertőzték meg. Európában az IAPV ütötte fel a fejét 2006-ban, megfelelő módszert azóta sem találtak ellene. A vírus a CCD (Colony Collapse Disorder) járvány okozója, amelynek fő tünete a háziméhek tájékozódási képességének teljes megzavarodásában mutatkozik meg. A fertőzött egyedek nem találnak vissza a kaptárhoz, végkimerülésig repülnek. Méz híján a királynő is elpusztul, így végül az egész kolónia kihal.

Hazánkban évente 10-20 százalékos a méhveszteség szekértők állítása szerint. Tömeges pusztulásról legutóbb Somogy megyében számoltak be. Zöld szervezetek szerint növény védőszer mérgezés okozta a balatonlellei veszteséget. A méhgyilkosnak nevezett fiprolin idén már többször szedte áldozataít- állítja Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse. Napjainkban a méheket érő veszély csak fokozódik, a természetes fenyegetések, mint a klímaváltozás, élősködők és kórokozók mellett a nagyüzemi mezőgazdaság terjedése egyaránt szedi áldozatait.

A cikk az Ecolounge.hu-n folytatódik!

Többet érnek nekünk a méhek élve
Európában a méhek általi beporzás pénzbeni értéke évi 22 milliárd dollár. A méhekre egyes kutatók szerint káros hatással bíró neonikotinoid-alapú vegyszerek révén viszont csak 2 milliárd dolláros pluszbevételhez jut az uniós agrárium. Beporzás nélkül nincs élelem. Ha a méhpopuláció összeomlik, jön az éhínség.