Megvannak a legtakarékosabb cégek

2008. október 28. kedd - 17:21 / Sajtóközlemény
  •    

Idén az Axellia, a G és G, a Holcim, valamint az Audi és a Büchl közös pályázata nyerte a Környezeti Megtakarítás Díjakat.

A 2008-as Környezeti Megtakarítás Díjakat Szabó Imre környezetvédelmi miniszter adta át a Hotel Gellértben, a KÖVET Egyesület XIII. éves konferenciáján. A díjjal azokat a vállalati intézkedéseket jutalmazzák, amelyek egyszerre óvják a környezetet és hoznak gazdasági hasznot a cégeknek.

A KÖVET Egyesület 2008-ban hetedik alkalommal hirdette meg a Környezeti Megtakarítás Versenyt, amelyre környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedésekkel lehetett nevezni. A pályázatra idén 16 cég jelentkezett, összesen 57 környezetvédelmi intézkedéssel. A zsűri négy kategóriában hirdetett győztest a KÖVET Egyesület október 28-i éves konferenciáján, ahol ünnepélyes keretek között Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át a díjakat.

Sok ezer tonna megtakarítás

A három éven belül megtérülő intézkedések kategória győztese az Axellia Gyógyszervegyészeti Kft. A zsűri pozitívumként vette figyelembe, hogy a vállalat sok területen egyszerre ért el környezetvédelmi szempontból jelentős javulást. A leglátványosabb eredményt az oldószer visszaforgatásával tudták elérni. Az oldószer felhasználást éves szinten 5888 tonnával csökkentették.

A három éven túl megtérülő intézkedések kategóriában az Audi Hungaria Motor Kft. és a Büchl Hungaria Kft. közös pályázata nyert. Brikettáló berendezés üzembe helyezésével, illetve a köszörűiszap hulladékok égetés helyett préseléssel történő hasznosításával érdemelték ki a díjat. A technológia bevezetése évente 10,5 millió forintos megtakarítást és ezer tonna hulladékcsökkentést eredményezett.

Kisvállalati kategóriában a szegedi G és G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft. érdemelte ki a zsűri elismerését. Gyomfelismerésen alapuló vasúti permetező rendszer kialakításával 36 ezer literrel kevesebb vegyszert használnak fel évente, ezzel százmillió forintot takarítottak meg.

Az Innovációs különdíjat a HOLCIM Hungária Zrt. kapta. A klinker égetésekor keletkezett por 50 százalékát, éves szinten 50 ezer tonna port hasznosítanak újra. Ezzel az intézkedéssel évente 40 millió forintot spóroltak meg.

Összegyűjtik az ötleteket
A KÖVET Egyesület 2002 óta az Ablakon bedobott pénz című évente megjelenő esettanulmány-kötetében és internetes portálon összegyűjtött 294 olyan megvalósult intézkedést, amelyek egyszerre hoznak környezetvédelmi és gazdasági hasznot. A vállalatok az intézkedések hatására megspóroltak 730 GWh energiát, amely 365 ezer család éves fogyasztásának felel meg; 544 tonna lúg felhasználását váltották ki; 50 500 tonna por nem jutott ki a levegőbe, amelynek megkötésére 1600 hektár erdőt kellene ültetni. Az intézkedések nagy része semmilyen beruházást nem igényelt, szervezéssel vagy a munkatársak környezettudatosabb viselkedésével érték el.