Mégsem tankol alternatív üzemanyagot a hadsereg

2011. március 09. szerda - 17:20 / Kriston László
  •    

Az amerikai haderők vezetése egy ideig kacérkodott azzal a stratégiával, hogy alternatív energiaforrásokra váltson a fosszilis erőforrások helyett. Nemcsak azért, mert károsak a környezetre, hanem mert veszélyes küldetés eljuttatni a gyúlékony üzemanyagot az afganisztáni harcmezőkre. Egy új vizsgálat azonban sikertelennek és haszontalannak ítélte az alternatív forrásokkal való kísérletezést.

Az amerikai kormány megbízására a non-profit RAND Corp. nevű kaliforniai, virginiai és pennsylvaniai hadiipari konglomerátum végezte el a vizsgálatot, mely a fenti megállapításhoz jutott. (A hidegháború végeztével e cégtől kirúgott generációt testesítette meg Michael Douglas a Los Angelesben játszódó Összeomlás című filmben).

A jelentés szerint a második generációs alternatív üzemanyagok hasznos(ítható)sága még nem bizonyított, előállításuk túl költséges és olyan kezdetleges formában van gyártásuk, hogy a kereskedelmi forgalomba hozatal még túlságosan távol van attól, hogy a hadsereg üzemanyag-igényeit ki tudja elégíteni. A RAND munkatársai azt sem látják tisztázottnak, az új üzemanyagok növényi alapanyagainak termesztése milyen hatással van a természetre. Ahhoz, hogy az USA napi üzemanyag-fogyasztásának 1 százalékát bioüzemanyaggal biztosítsák, a használatban vett amerikai termőföldek 10 százalékát kellene e célra fordítani.

Ahelyett, hogy a camelinából vagy algából létrehozott etanol fejlesztésére költene a hadügyminisztérium, többre menne azzal, ha járműveiben propagálja az üzemanyaghatékonyságot és az alacsonyabb kibocsátással járó megoldásokat, véli a jelentés. Egy 2009-es kongresszusi direktíva szólította fel a hadsereget arra, hogy zöldülése érdekében tegyen lépéseket az alternatív üzemanyagok használatára.

Ha a kongresszus azonban továbbra is pénzeket szavaz meg az alternatív üzemanyagokra a hadászati költségvetésen belül, a jelentés szerzői szerint annak a szén- és biomassza-keverékből előállított folyékony üzemanyagnak kell lennie.

A környezetvédők úgy látják, a hadsereg elterelése az új bioetanol-fajtáktól pontosan a fejlesztést nehezíti meg, mert a hadsereg "vásárlóereje" képes lenne lökést adni az ezirányú K+F-nek, idézte a zöldeket az International Herald Tribune. E fejlődésnek idővel a civil lakosság látná előnyét: az internet is bő harminc évig hadászait projekt volt (Arpanet néven), s csak utána vált a társadalom egésze által hozzáférhető platformmá, érvelnek a zöldek, akik hasonló folyamatot szertnének látni az új bioüzemanyagok fejlesztésében is.

Tankolnak
  • Az amerikai hadsereg naponta 340 000 barrel (54 millió liter) üzemanyagot fogyaszt el.
  • Ez 1,7 százalékát teszi ki az USA 20 millió barellt kitevő (3179 milliárd literes) napi összfogyasztásának.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor