Még öt évig olcsóbb lehet a bioüzemanyag

2013. március 19. kedd - 19:26 / piacesprofit.hu
  •    

A benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel 2018-ig forgalmazható az E85 jelű, 85 százalékban bioetanolt tartalmazó üzemanyag Magyarországon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a jelenlegi gyakorlat Európai Bizottság által jóváhagyott folytatása komoly ösztönzője lehet a környezetkímélő meghajtások terjedésének, a bioüzemanyag használatának. Az uniós szabályozás szerint a kedvezményes adómérték állami támogatásnak minősül, így alkalmazásához az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. Magyarország eredményesen kérelmezte, hogy a jelenlegi gyakorlattal megegyezően az E85 bioüzemanyagot a benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel lehessen forgalmazni 2018-ig – áll a tárca közleményében.

A hazai Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv a közlekedés területén a megújuló energiaforrások alkalmazásának 10 százalékra növelését tűzte ki célul. Az elvárt eredmény a 2010-es évhez képest csaknem négyszeres bővülést jelentene. A kormány, illetve a minisztérium elkötelezett a megújuló energiaforrások alkalmazása mellett, kész meghozni az ehhez szükséges intézkedéseket. Ezen a területen fontos szerepet töltenek be a bioüzemanyagok – közölte az NFM.

Agrárhulladékból üzemanyagot

A második generációs bioüzemanyagok közül az agrárhulladékból előállított cellulóz alapú gázolaj és dízel válhat tömegtermékké elsőként. A második generációs bioüzemanyagok forrásait illetően a lehető legtöbb irányba indultak el kutatók. Elsősorban olyan mikroorganizmusokat alkalmaztak, melyek lebontják az agrárium hulladékát és a háztartási hulladékot, s végül üzemanyagot készítenek belőle. Ezek a technológiák azonban csak laboratóriumi körülmények között vagy legfeljebb kisebb üzemekben kivitelezhető gyártással működtek, ipari méretű alkalmazásuk a jövő feladata maradt. A legújabb beruházások arról tanúskodnak, hogy a második generációs bioüzemanyagok közül a cellulóz alapú lesz az első, melyet tömegtermelésre bocsátanak.

A hazai bioetanol-gyártás létkérdés a mezőgazdaságnak
A hazai etanolipar minden érintettjének – ipari és mezőgazdasági, állattenyésztési szakembereknek – a részvételével rendezett konferenciát a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ). A konferencián felszólaló szakmai vezetők egyetértettek abban, hogy a magyar mezőgazdaságban újra munkahelyeket teremtő bioetanol-gyártás társtermékei valódi megoldást jelenthetnek a takarmányimport csökkentésében. A bioetanol iparág vezető képviselői emellett a bioetanol adókedvezményének fenntartására és növelésére ösztönzik a mindenkori magyar kormányt, annak érdekében, hogy a hazai gyártású zöld üzemanyagra támaszkodva csökkenthető legyen hazánk kőolajimport-függősége.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek