Majdnem négyezer fa esett a választások áldozatául

2014. április 27. vasárnap - 18:02 / piacesprofit.hu
  •    

Az idei választáson összesen körülbelül 258 tonna papír fogyott, amely 3870 fának felel meg. Ezzel szemben a 2010 évi választások papírfelhasználása 178 tonna volt, amely körülbelül 2670 fa kivágását jelentette.

Több ezer fát áldoztunk fel a “demokrácia oltárán” – Kép: Pixabay

A választás menete során a papírfelhasználás az egyik legnagyobb tétel, de számottevő a tintafogyasztás, és a szavazólapok szállításához használt energia is. Együttműködő partnerünk, az Ecolounge.hu feltérképezte, mennyi fát kellett kivágni ahhoz, hogy a választásokat le lehessen bonyolítani. Az összesítés szerint az idei választáson összesen körülbelül 258 tonna papír fogyott, amely 3870 fának felel meg.

Tájékoztatólevelek erdeje

Először is, a választási névjegyzékben szereplők tájékoztató levelet kaptak a szavazáshoz szükséges információkkal. Ezt azt jelenti, hogy 8 millió 32 ezer kisebb-nagyobb levél landolt a postaládákban. Míg a magyarországi állampolgárok egy darab A4-es lapot vettek kézhez, a határon túli magyarok (körülbelül 200 000 fő) valamivel vastagabb paksamétát kaptak. Magyarországon tehát, ha a szabványos 5 grammal számoljuk az A4-es papírt, és szintén 5 grammal a borítékot, összesen 80 tonna papír kellett a levelekhez. 1 tonna papírhoz körülbelül 15 fát kell kivágni, így a levelekhez minimum 1200 fára volt szükség. Újrafelhasználással mindez körülbelül 100 tonna újságpapírral váltható ki, ám ezek a lapok láthatóan nem “repapírból” készültek. A határon túlra 195 000 levélszavazathoz szükséges csomag érkezett, ami a tájékoztató és a szavazólap mellett azonosító nyilatkozatot is tartalmazott, valamint 2 borítékot. Egy-egy ilyen csomag 25 grammot nyom, ez összesen 4,8 tonna papír, ami körülbelül 73 fát jelent.

Az erdőirtás mértéke az interneten is követhető.

Ajánlóívek

Ezt követően foghattak hozzá a jelöltek az aláírásgyűjtéshez, melyhez A4-es ajánlóíveket kellett igényelniük. A fejenkénti 500 aláíráshoz egyenként 63 lapra volt szükség. A források szerint a jelöltek körülbelül 320 ezer ajánlóívet igényeltek, ami 1,6 tonna papírnak, 24 fának, vagy 2 tonna újságpapírnak felel meg. Így, mire a szavazásra sor került, legalább 624 fának megfelelő papírt emésztett fel a választás eme fázisa.

5500 kilométernyi szavazólap

A levelezés azonban szinte eltörpül a nem kevesebb, mint 18 millió szavazólap mellett, mely összesen 170 tonnát nyom, azaz 2550 fát vagy 212 tonna újságpapírt jelent, ebbe a szavazókörökben kifüggesztett tájékoztatók, az urnák és a jegyzőkönyvek nincsenek beleszámolva.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Több szén-dioxidot kötnek meg az erdők, mint hittük
A szakemberek szerint amennyiben a 125 milliárd tonnányi extra megkötött szén-dioxidra vonatkozó adatok helyesek, akkor jelentősen növekedhet az erdősítési projektekkel termelt karbonkreditek száma a világ karbonpiacain.