Lefelé lógatott növények divatja

2012. augusztus 23. csütörtök - 15:52 / Kriston László
  •    

Nem lepik el az allattomos kártevők és nem támadják meg gombás fertőzések konyhanövényeinket, ha a föld helyett gyökerezés helyett inkáb a levegőben lógnak, vallják egyes gazdák. Valóságos kultusza lett a feje tetejére állított veteményeseknek.

 Vannak, akik esküdnek rá, hogy soha többé nem hozzák vissza kertjüket a föld felszínére, inkább embermagasságban felállított cserepekben keltetik ki a magokat, állítja a New York Times. Vagy még magasabban, hogy az őzek nem dézsmálhassák meg az edények tartalmát.

A módszer lényege, hogy a kerítésre, akasztókra, illetve állványokra helyezett cserepek, flakonok alján 4-5 centis lyukat kell vágni. Ezen fog kikandikálni a növény szára – és szépen megkezdi növekedését lefelé, engedelmeskedve a gravitáció vonzásának. A szár köré a lyukba nem árt néhány apró újságkivágást begyömöszölni, hogy az öntözésnél ne folyjon ki a föld a cserépből. A bele helyezett talaj természetesen legyen tápanyagokban gazdag komposztált föld.

Az Egyesült Államokban nagy hévvel reklámozták a lógatásra kitalált, “lélegző műanyagból” készült -10 dollárt kóstáló- vödröket, melyekből 2005 és 2010 között mintegy 20 millió darabot értékesítettek országszerte, mielőtt újabb cégek ugrottak rá az üzletre saját verzióikkal.

Számos hobbikertész elhasznált, kidobott tárgyakból, öreg műanyag vödrökből vagy szódás flakonokból, sőt nagy méretű bevásárlószatyrokból eszkábál magának keltető “cserepet.” Agronómusok nem garantálják, hogy a növény alternatív pozicionálásától gyorsabban fog nőni, de abban egyetértenek, hogy a lógatás csökkenti a fertőzések és az elrothadás esélyét.

Jó ez nekünk?
Előny:
  • helytakarékos megoldás -távolság a talajmenti fertőzésektől
  • a gravitációnak köszönhetően a víz és a tápanyagok szétáradnak a lógó növény egész testében
  • nagyobb kitettség a szélnek és a napfénynek
Hátrány:
  • a nagy szemeket termő növényeknél (paradicsom, uborka stb.) a termést nem bírja el a szár
  • hamar kiszárad a föld, gyakrabban kell öntözni, naponta legalább kétszer