Könnyebb lesz a szelektív hulladékgyűjtés

2008. december 08. hétfő - 11:23 / piacesprofit.hu
  •    

Dr. Gyenesei István önkormányzati, valamint Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter ellátták kézjegyükkel azt a lakossági szelektív hulladékgyűjtés bővítését szolgáló megállapodást, amely a hasznosítást koordináló szervezetek és az önkormányzati érdekképviseleti szervezetek között jött létre.

A csomagolási hulladékok gyűjtését és hasznosítását szabályozó dokumentum aláírására az Önkormányzati Minisztériumban a Kormány Önkormányzatok Egyeztető Fórumán került sor. A felek közös nyilatkozatban vállalták, hogy hazánk európai uniós kötelezettségeinek megfelelően biztosítják a szelektív hulladékgyűjtés elterjedését a kistelepüléseken, és a lakossági begyűjtő rendszerek további bővítését.

Az egyezség értelmében a hasznosítást koordináló szervezetek az önkormányzat által kijelölt közszolgáltatóval a 2009-re megállapított egységes díjtételek alapján kötik meg a szerződést a hulladék elszállítására. A jelentkező 3000 fő alatti településeknek, pedig vállalniuk kell a lakossági szelektív hulladékgyűjtés helyi feltételeinek kialakítását.

Az érintett településeken a koordináló szervezetek tájékoztató tevékenységet folytatnak. Az önkormányzati szövetségekkel együttműködve népszerűsítik a szelektív hulladékgyűjtést a lakosság körében.