Karbonsemleges rendezvény lett a filmfesztivál

2010. augusztus 11. szerda - 15:38 / klímablog
  •    

Egyre több létesítmény, vállalkozás, rendezvény igyekszik piaci előnyt és reputációt kovácsolni abból, hogy karbonsemlegessé teszi magát. A mezőnyhöz csatlakozott Svájc legnagyobb kulturális rendezvényeinek egyike, a most zajló 63. Locarnói Filmfesztivál, mely Európa legidősebb filmes seregszemléi közé tartozik.

A "MyClimate Neutral Event" (Klíma-semleges Rendezvény) címkét a minap nyújtotta át Moritz Leuenberger, a svájci környezeti, közlekedési, energia és kommunikációs miniszter a szervezőknek. A miniszter egyben felügyelőbizottsági tagja a MyClimate Alapítványnak, mely karbon-semlegessé nyilvánítja a gazdasági és kulturális élet szereplőit.

Karbon-semlegessé úgy válhat egy gazdasági szereplő, ha kellő mennyiségű CO2-megkötést szervez az általa kibocsátott üvegházgázok semlegesítésére. Nemrég például a New York-i Divathét, a divatbemutatók szokásos monstre sorozata vásárolt kibocsátási kvótákat, hogy zöld rendezvényként reklámozhassa magát. Más cégek faültetéssel semlegesítik ÜHG-emissziójukat.

A Locarnói Filmfesztivál például auditálta és visszafogta energiafogyasztását, Észak-Indiában pedig pellett-gyártó projektet finanszíroz, amely biomasszás megoldás és a megújuló energiák közé tartozik, amivel egyben hozzájárul az elmaradott régió fejlődéséhez. Elképzelhető, hogy Locarno követendő példájának láttán a filmfesztiválok körében zöld versengés alakul ki, hiszen a többi nagy rendezvény, az irdatlanul nagy mennyiségű erőforrást felhasználó Cannes és Berlin, az amerikai Sundance és a Torontói Filmfesztivál eddig nem villogtak környezettudatos megoldásokkal.