Jövőre megint megindulnak a japán bálnavadászok

2014. november 18. kedd - 19:36 / piacesprofit.hu
  •    

Új kutatási programot terjesztett be Japán a bálnavadászatra, kevesebb állatot ölnének meg jövőre, mint amennyivel eddig végeztek: mindezt egy érvényes bírósági ítélet ellenére.

Kép: Pixabay

Új kutatási programot terjesztett be Tokió a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) elé, hogy így szerezzen engedélyt az elkövetkező tizenkét évre. A kérelem szerint jövő áprilisban 333 törpebálnát mészárolnának le az antarktiszi vizeken – mintegy hatszázzal kevesebbet, mint azt korábban tervezték.

Japán évtizedek óta folytatja a bálnavadászatot szemben az IWC tiltásaival, tudományos célokra hivatkozva. Most azért vetették ki hálójukat a törpebálnákra, mert a hágai Nemzetközi Bíróság egy határozatban megtiltotta a korábban vadászott púpos- és barázdásbálnák vadászatát a 2014-es évre. 2010-ben az ausztrál kormány fordult a hágai Nemzetközi Bírósághoz, arra kérve a testületet, hogy tiltsa meg Tokiónak a cetek halászását.

Az új kutatási tervben ezért ezeknek a fajoknak a vadászata már nem is szerepel. A hír senkit sem ért meglepetésként, miután korábban már Abe Shinzo japán miniszterelnök is bejelentette, hogy országa folytatja a bálnavadászatot. A miniszterelnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a világ nem osztja a japánok bálnahús utáni rajongását. (Az iskolák menzáira is juttatnának a bálnahúsból.)

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1986-ban tiltotta be a bálnák ipari-kereskedelmi célú vadászatát. Japán mellett csak Izland és Norvégia nem ismeri el ezt a határozatot, és folytatja tovább a tengeri emlősök pusztítását. Mindhárom országban külön iparág épül a bálnahúsból készült ételekre, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében.

ÉVI 100 MILLIÓ DOLLÁRT KASZÁL A TILTOTT JAPÁN BÁLNAVADÁSZAT
A japán kormány támogatását élvező szigetországi bálnavadászat hamis indokkal, tudományos vizsgálatra és a kulturális szokások megőrzésére hivatkozva mészárolja le az állatokat. Az évek óta nemzetközi felháborodást keltő programot továbbra sem szankcionálja az illetékes nemzetközi szervezet.