Jövőbelátás: komputer modellezi a fenntartható világot

2011. január 21. péntek - 15:28 / Kriston László
  •    

Új modelláló eszközt fejlesztenének, hogy megismerjék, milyen döntések kellenek egy fenntartható társadalom létrejöttéhez. A genfi CERN részecskegyorsítójához hasonlóan tudásgyorsítónak hívnák azt a még csak tervként létező szuperkomputert, mely a globális társadalom és az ökoszféra viselkedését szimulálná. A FuturICT csoport egyelőre befektetőket keres a projekthez: tíz éves ütemben 1,3 milliárd dollárra lenne szükség a szuperkomputer megépítésére.

Itt nem a lehetséges univerzumokból érkező és a mi világunkból oda átpattanó részecskéket látnánk, hanem e világ lehetséges jövője elevenedne meg, ahogy azt a számítógép látja, múlt és a jelen adataiból szintetizálva.

Kalkulált következmények

Az új projekt egyesíteni látszik a természettudományok és a társadalomtudományok ismeretanyagát, ezért a társadalmi tendenciák és a környezeti folyamatok jövőbeli trendjeit is kimutatná, derül ki a BBC tudósításából.

Miközben klimatológusok azzal küszködnek, a lehető legsokrétűbb adattömeget vigyék a komputereikbe, hogy minél realisztikusabb jövő-szcenáriókat kapjanak a klímaváltozásról és a természeti folyamatok kimeneteléről, a társadalomtudósok is kedvet kaptak a komputerizált jövendöléshez. A "planetáris szimulátor" képes lenne egyszerre több modellezést is elvégezni, hogy megállapítsa a pénzpiacok, a föld éghajlat vagy a politikai rendszerek legvalószínűbb jövőbeli tendenciáit. A tudósok reménye az, hogy a komputer olyan tömeges viselkedési szokásokra is rámutatna, amiket eddig nem ismertünk, vagy nem tudtunk még kimutatni.

Az emberi input kihatásai

A program kezdeményezői hangsúlyozzák, világunk problémáinak nagy részét (háborúk, éhínség, járványok stb.) az emberi input okozza, és közel sincs akkora rálátásunk, ismeretünk a társadalom és gazdaság egészének viselkedéséről, mint amire szükség volna.

A szuperszámítógép segítséget nyújtana a vezetőknek, hogy egészségügyi, környezeti, energia, várostervezési vagy gazdaságpolitikájuk következményeivel szembesülhessenek.

A "valós idejű valóság-bányászásnak" nevezett szimuláció hatalmas adattömegeket egyesítene. Ezek nem is annyira begépelt adatok lennének, hanem honlapokról, webkamerákból, keresőmotorokból, közösségi oldalakról, mobilkommunikációs eszközökből nyert információk.

Az ambíciózus projekt megvalósításának -azon túl, hogy a pénz nem áll még rendelkezésre- egy nem elhanyagolható kerékkötője van: az elképzelt, ideális szuperkomputer megalkotását, s a komplex adatfeldolgozást és következtetést lehetővé tevő technológiák egy része még felfedezésre vár!

Már működnek hasonló szimulátorok
Kisebb méretekben, csekélyebb részfunkciókat ellátva már léteznek hasonló funkciójú programok: az amerikai Védelmi Minisztériumban például társadalmi viselkedést modellező programokat futtatnak a legjobb számítógépeken, derült ki Steven Bishop, a University College London matematikus professzorának egy konferencián elkottyantott megjegyzéséből.