Jön az informatikai Armageddon?

2011. november 14. hétfő - 10:50 / Kriston László
  •    

Káosz törhet ki a Földön. A napkitörésektől akadozhat a vasúti és légi navigációs eszközök működése, megzavarodhatnak a banki számítógépes rendszerek, az olajfúró-tornyok, leállhatnak a villamos energia-hálózatok, magukkal rántva a közműrendszert, s a vízszolgáltatást. A beígért felfordulás egyelőre elmaradt, 2012 végétől kezdődően azonban fokozottan kell napviharokra számítani, vélik a szakértők.

Az Amerikai Űrkutatási Ügynökség (NASA) már 2010 nyarán hivatalos figyelmeztetést adott ki arra nézve, hogy egy „nagy napvihar" nagy káoszt okozhat mindennapjaink menetében. Általában száz évente kerül sor ilyen erejű napfolt-tevékenységre. A legutolsó 90 éve történt.

A napon végbemenő gázkitörések, robbanások a következő években tetőznek, a modern csúcstechnológia történetében eddig nem látott mágneses kisugárzásoknak téve ki a földi masinériákat.

 

Katasztrófa-szcenárió
-Több órás vagy napos áramkimaradások az EU-ban.
-100 millió hidrogénbomba kapacitásával egyezik majd a naprobbanás ereje.
-Leálló banki szolgáltatások, GPS-navigáció, rádió-kommunikáció és légiközlekedés
-A transzformátorházakban a napvihar kivágja a réz-alapanyagú vezetékeket.

A napkitörések mágneses felhőket lövellnek az univerzumba. A napjainkban használatos modelláló szoftverek viszonylag pontosan képesek előre jelezni a napviharokat, de ha váratlan esemény történik, az űrbéli műszer-flotta valós időben regisztrál minden történést, így fél óránk van rá, hogy felkészüljünk a sugárzásra.

Hússzor súlyosabb, mint a Kathrina-hurrikán

Egy ilyen robbanás hője a Napon eléri az 5500 Celsius fokot, amire ritkán adatik példa egy emberöltőn belül. A Nap mágneses tevékenysége 22 éves ciklusban, a napfoltok gyakorisága pedig 11 évente tetőzik.

Egy intenzív napvihar pénzben mérve 1000-2000 milliárd dolláros kárt okozhat, vagyis hússzor nagyobb pusztítást, mint a 125 milliárd dolláros kárösszegű Kathrina-hurrikán, állítja az amerikai National Academy of Sciences jelentése. A helyreállítási munkálatok 10 évbe is telhetnek.

Mikor jön?

2008-ban és 2009-ben 50 éve nem látott alacsony szinten maradt a Nap felszínén mutatkozó tevékenység. Tudósok megütköztek a jelenségen, mivel a műszeres figyelés történetében erre nem volt precedens. Idén májusban Barack Obama és David Cameron bejelentették, hogy az USA és Anglia létrehozza a "globális űridőjárási figyelmeztetőrendszert", mely a napviharokra és más, ránk nézve veszélyes űrbéli jelenségeket detektál.

Napvihar-kronológia
  • 1859-ben az amerikai távíró-hálózat vezetékei felhevültek, több állomáson tüzek keletkeztek.
  • 1921-ben történt újabb meghatározó napvihar. Mindkét incidens a modern elektromos és komputerizált hálózatok létrejötte előtt történt. Így ha a következő napvihar nem is lesz olyan erős, káros hatása infrastruktúránkra mindenképpen nagynak bizonyulhat.
  • 1989-ben két naprobbanás 9 órára üzemen kívül helyezte a kanadai Quebec tartomány szinte teljes áramhálózatát.
  • 2003 októberében és novemberében 17 robbanás történt, az amerikai Légiközlekedési Hatóság (FAA) Wide Area Augmentation System-je fél órára leállt a napvihar miatt, mely Svédországban áramkimaradást is okozott. Dél-Afrikában 14 nagyfeszültségű transzformátort vágott tönkre (ezek a hálózat legérzékenyebb elemei). A 100 tonnás készülékek szállítása problematikus, így javításuk is. Megszerelésük hónapokba telt Afrikában. Nagy fékezőrácsokkal védhetők ezek az eszközök. Darabjuk 50 000 dollárt kóstál.