Jön az informatikai Armageddon?

2011. november 14. hétfő - 10:50 / Kriston László
  •    

Káosz törhet ki a Földön. A napkitörésektől akadozhat a vasúti és légi navigációs eszközök működése, megzavarodhatnak a banki számítógépes rendszerek, az olajfúró-tornyok, leállhatnak a villamos energia-hálózatok, magukkal rántva a közműrendszert, s a vízszolgáltatást. A beígért felfordulás egyelőre elmaradt, 2012 végétől kezdődően azonban fokozottan kell napviharokra számítani, vélik a szakértők.

Az Amerikai Űrkutatási Ügynökség (NASA) már 2010 nyarán hivatalos figyelmeztetést adott ki arra nézve, hogy egy „nagy napvihar" nagy káoszt okozhat mindennapjaink menetében. Általában száz évente kerül sor ilyen erejű napfolt-tevékenységre. A legutolsó 90 éve történt.

A napon végbemenő gázkitörések, robbanások a következő években tetőznek, a modern csúcstechnológia történetében eddig nem látott mágneses kisugárzásoknak téve ki a földi masinériákat.

 

Katasztrófa-szcenárió
-Több órás vagy napos áramkimaradások az EU-ban.
-100 millió hidrogénbomba kapacitásával egyezik majd a naprobbanás ereje.
-Leálló banki szolgáltatások, GPS-navigáció, rádió-kommunikáció és légiközlekedés
-A transzformátorházakban a napvihar kivágja a réz-alapanyagú vezetékeket.

A napkitörések mágneses felhőket lövellnek az univerzumba. A napjainkban használatos modelláló szoftverek viszonylag pontosan képesek előre jelezni a napviharokat, de ha váratlan esemény történik, az űrbéli műszer-flotta valós időben regisztrál minden történést, így fél óránk van rá, hogy felkészüljünk a sugárzásra.

Hússzor súlyosabb, mint a Kathrina-hurrikán

Egy ilyen robbanás hője a Napon eléri az 5500 Celsius fokot, amire ritkán adatik példa egy emberöltőn belül. A Nap mágneses tevékenysége 22 éves ciklusban, a napfoltok gyakorisága pedig 11 évente tetőzik.

Egy intenzív napvihar pénzben mérve 1000-2000 milliárd dolláros kárt okozhat, vagyis hússzor nagyobb pusztítást, mint a 125 milliárd dolláros kárösszegű Kathrina-hurrikán, állítja az amerikai National Academy of Sciences jelentése. A helyreállítási munkálatok 10 évbe is telhetnek.

Mikor jön?

2008-ban és 2009-ben 50 éve nem látott alacsony szinten maradt a Nap felszínén mutatkozó tevékenység. Tudósok megütköztek a jelenségen, mivel a műszeres figyelés történetében erre nem volt precedens. Idén májusban Barack Obama és David Cameron bejelentették, hogy az USA és Anglia létrehozza a "globális űridőjárási figyelmeztetőrendszert", mely a napviharokra és más, ránk nézve veszélyes űrbéli jelenségeket detektál.

Napvihar-kronológia
  • 1859-ben az amerikai távíró-hálózat vezetékei felhevültek, több állomáson tüzek keletkeztek.
  • 1921-ben történt újabb meghatározó napvihar. Mindkét incidens a modern elektromos és komputerizált hálózatok létrejötte előtt történt. Így ha a következő napvihar nem is lesz olyan erős, káros hatása infrastruktúránkra mindenképpen nagynak bizonyulhat.
  • 1989-ben két naprobbanás 9 órára üzemen kívül helyezte a kanadai Quebec tartomány szinte teljes áramhálózatát.
  • 2003 októberében és novemberében 17 robbanás történt, az amerikai Légiközlekedési Hatóság (FAA) Wide Area Augmentation System-je fél órára leállt a napvihar miatt, mely Svédországban áramkimaradást is okozott. Dél-Afrikában 14 nagyfeszültségű transzformátort vágott tönkre (ezek a hálózat legérzékenyebb elemei). A 100 tonnás készülékek szállítása problematikus, így javításuk is. Megszerelésük hónapokba telt Afrikában. Nagy fékezőrácsokkal védhetők ezek az eszközök. Darabjuk 50 000 dollárt kóstál.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor