Jobbra fordul a Normafa sorsa?

2015. május 13. szerda - 19:42 / piacesprofit.hu
  •    

Május 17-én népszavazás lesz az országos jelentőségű kirándulóhely, a Normafa fejlesztési koncepciójáról. A tervek a kezdeti drasztikus, természetkárosító elképzelésekhez képest alaposan megváltoztak, sőt, a természetvédelmi szempontok figyelembevételével valódi javulást is hozhatnak.

A Normafa Természetesen Koalíció több mint másfél éve egyeztet a Budai Tájvédelmi Körzethez, illetve a Natura 2000 hálózatba tartozó védett terület fejlesztési irányairól a budapesti XII. kerület és a kormány döntéshozóival, valamint a helyi közösség képviselőivel egyaránt. Mint ismeretes, az eredeti elképzelések számos sípályát és egyéb olyan fejlesztési elemet tartalmaztak, amely a tájkép megváltoztatása mellett az élőhelyeket – erdőket, réteket –jelentős bolygatásnak tehették volna ki, ezért széles körű társadalmi összefogás indult meg a Normafa természeti értékeinek védelme és a helyi lakosok életminőségének megőrzése érdekében. A kerület vezetésének párbeszédre való nyitottsága lehetővé tette a koncepció újragondolását.

„Az egyeztetések eredményeként a természetvédelmi kezelésre és a természetjárás hagyományos válfajait – gyaloglás, futás, szabályozott kerékpározás stb. – támogató fejlesztésekre került a hangsúly, amiről úgy gondoljuk, hogy méltó módon szolgálhatja a kitűzött célokat: a terület rendezését, a természetben űzött tevékenységek népszerűsítését úgy, hogy az élővilág sem látja annak kárát – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője, a koalíció tagja. – Bízunk abban, hogy a következő években a fejlesztések gyakorlati kivitelezése is a meghirdetett irányokkal összhangban fog történni, és ez megfelelő mederbe terelheti ennek a páratlan értékű védett területnek a sorsát. Reméljük, hogy a tájat átalakító, nagyszabású elképzelések többet nem kerülhetnek napirendre a jövőben sem” –  folytatta a programvezető.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett fejlesztések további forgalmat generálhatnak. A forgalom növekedése pedig csak a különféle tevékenységek hatékony szabályozása mellett járhat együtt a terület jelenlegi terhelésének csökkenésével. „Különösen a szabályozatlan kerékpárhasználat megszüntetésére, valamint a gyalogosok által évtizedek alatt kitaposott, számtalan jelzetlen ösvény felszámolására lenne szükség a természeti értékek védelme érdekében” – tette hozzá Gálhidy.

A koalíció mindemellett bízik abban, hogy a Normafa fejlesztése európai szintű mintája lehet a szakszerű természetvédelmi kezelés és a szabadidős tevékenységek összehangolásának, a helyben élők folyamatos bevonása és támogató közreműködése mellett.

A kevesebb sem kényelmetlen
A fenntarthatósággal egyes kritikák szerint a „kényelmetlenség kora” jönne el. De kutatások alapján az átlagfogyasztásunk 30 százalékával is jó körülmények közt élhetnénk. A jelenlegi rendszerünk azonban nem ismeri a kevesebb kategóriát, ezen azonban változtatni kell. De az emberek csak akkor lesznek elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, ha mellé felvesszük a társadalmi egyenlőség és igazságosság témáját is.