Illegális építési hulladékra vadászik a Zöld Kommandó

2010. február 10. szerda - 22:41 / Sajtóközlemény
  •    

2010-ben is folytatódik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Kommandó akciósorozata, amely a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául. Tavaly a roncsautók és az illegális autóbontók ellen lépett fel a tárca, a hatóságok május elejétől november végéig 421 helyszínt ellenőriztek, közel 12 ezer tonna hulladékra több mint 316 millió forint bírságot szabtak ki. Az idei akciósorozat az építési és bontási hulladék engedély nélküli kezelésének visszaszorítása érdekében lép fel.

Négy évvel ezelőtt, 2004-ben indult útjára a Zöld Kommandó akciósorozat, amely a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául. 2008-ban Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter zéró toleranciát hirdetett a zöldbűnözéssel szemben. Tavaly a zöldhatóságok május elejétől november végéig 421 helyszínt ellenőriztek (ebből 254 társhatósági részvétellel zajlott), közel 12 ezer tonna hulladékra több mint 316 millió forint bírságot szabtak ki. Mintegy félszáz esetben azonnal betiltották a hulladékkezelési tevékenységet, 4 esetben pedig büntetőfeljelentést tettek. A 2009-es ellenőrzéssorozat kapcsán összesen 169 kötelezés és bírság kiadása várható.

A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek ellenőrzéseik során több esetben találtak engedély nélkül kezelt építési és bontási hulladékot.  Számos bejelentés érkezett természetjáróktól, hogy elhagyott hulladékot találtak kirándulás közben. 2010-ben a zöldhatóságot az építési és bontási hulladék engedély nélküli kezelésére koncentrál február 8. és június 30. között.

Az építési és bontási hulladékkal történő engedély nélküli területfeltöltések, hulladéklerakások környezeti kockázata jelentős. A természetvédelmi értékek, élőhelyek, a víz védelme sérülhet, környezet-, illetve természetkárosítás fordulhat elő. Az emberi javakra és az életre egyaránt veszélyes lehet, ha nem megfelelően töltenek fel egy területet.

A szállítócégek tevékenységét is ellenőrzik

Hulladékgazdálkodási szempontból a megbízható tervezést veszélyeztetheti, ha az építési és bontási hulladékra, mint specifikus hulladékáramra vonatkozó adatok hiányosak. Az ellenőrzések elsődleges célja az engedély nélküli kezelések felderítése és az építési, bontási hulladékot szállító cégek vizsgálata. A vizsgálatnak fontos szerepe lesz a szemlélet-és tudatformálás területén is. A Zöld Kommandó ellenőrzési akciósorozatának végrehajtásába bekapcsolódnak az érintett társhatóságok, a polgári védelem helyi szervei, a nemzeti park igazgatóságok, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, civil szervezetek, zöldszervezetek, természetbarátok és a lakosság.

Az akciósorozat február 8-án indul adatgyűjtéssel, ellenőrzési terv kidolgozásával. A helyszíni ellenőrzések március 8-31. között tartanak.