Hiába a fair trade, éheznek a kávétermelők

2013. március 15. péntek - 12:02 / Kriston László
  •    

A kávétermesztésre is negatív hatással van az éghajlatváltozás. Hiába a fair trade rendszer, melynek tagjai a nyomott piaci áron magasabb összegekért szerzik be a kávébabot, Dél-Amerikában továbbra is általános a termelők körében az időszakos élelmiszerhiány.

A kávétermelésen nem segít a fair trade? – Kép: SXC

A kávé legnagyobb fair trade beszerzője, a Green Mountain néhány éve vizsgálatot folytatott dél-amerikai beszállítói körében. A cégvezetés meglepve tapasztalta, hogy a termés méltányos áron való felvásárlásának áldásos hatása közel sem olyan nagy, mint gondolták. A 3 holdnál (vagyis 1,21 hektárnál) kisebb termelőterületet maguknak tudó gazdák ugyanis gyakran szenvednek táplálékhiánytól, hiába a megbízható felvevő piaci partner. Ráadásul nem is rövid időszakról van szó.

A Mexikóban, Guatemalában és Nicaraguában szólásra bírt termelők kétharmada évente 3-8 hónapig nem jut elegendő élelmiszerhez a lakóhelyén. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a kelleténél kevesebb élelmiszert tudnak vásárolni, mert annak ára ezekben a hónapokban megugrik a nagy kereslet és szűkös kínálat dinamikája miatt. E nehéz időszakot rendszerint a kávétermés betakarítása után szenvedik el a földművesek.

A Green Mountain olyan projektbe kezdett, mely körülbelül 19 000 család élelmiszerellátását hivatott biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá tenni. A program eredményeit rövidfilmben foglalta össze a cég.

Adományok helyett rávezetik a termelőket arra, miként diverzifikálják tevékenységüket, hogy ne csak a kávéterméstől függjenek. Többek között haltenyésztésre, gombatermesztésre tanítják a gazdákat, akik elsajátíthatják az élelmiszer-tartósítás fogásait is. Egyeseket bioméz-termelőkké képeztek át. Étrendjük átalakítását is szorgalmazták, így a rizs és bab helyett tápanyagokban gazdag gyümölcsös-zöldséges kosztra fogták őket, amitől megnőtt a munkavégző képességük is. A cég további 20 000 földművesre tervezi kiterjeszteni programját.

Terrorizmus helyett nikotin
Jemen az utóbbi években elsősorban azzal iratkozott be a média híradásaiba, hogy az Al-kaida terroristáinak adott búvóhelyet. A súlyos szegénységbe zuhant országban az Oxfam szerint a lakosság egyharmada éhezik rendszeresen, s a gyerekek 60 %-a visszamaradt testi fejlődésében a tápanyag- és vitaminhiány következményeként.
Tavaly ősszel jemeni vállalkozók delegációja érkezett New Yorkba, hogy az arab országban történő befektetésről tárgyaljanak amerikai pénzemberekkel. A legkézenfekvőbb üzleti lehetőséget a kávé jelenti. Mocha városa az egyik legrégebbi kávébab-termelő helye a világnak. A jemeni kormánynak azonban nagy fáradtságába telik, hogy rábírja a parasztokat, a pszichotróp növény, a khat helyett kávét termesszenek. A Catha edulis, vagyis a khat Jemen nem hivatalos kábítószere, leveleit országszerte rágcsálják.
A szegény országokkal foglalkozó amerikai kormányzati ügynökség, a USAID adatai szerint minden hetedik jemeni polgár ennek termesztéséből szerzi meg a megélhetésre valót. A növény sok öntözést igényel. Csakhogy a kávé éppoly vízigényes, s az országot sújtó állandó szárazság ugyancsak visszatartója a gazdaság fejlődésének.