Gyorsul a globális felmelegedés

2011. október 27. csütörtök - 15:46 / klímablog
  •    

Klímatológusok a Nature című szakfolyóiratban közzétett tanulmánya szerint már ebben az évszázadban a várt 2 Celsius fokos melegedésnél nagyobb lesz a hőmérséklet változása Földünk egyes pontjain.  

A klímaegyezmény, amit eddig nem tudtak tető alá hozni a klímatárgyalók és a világ kormányai éppen (az ipari forradalom előtti hőmérséklethez képest számított) 2 Celsius fokos melegedést tette meg a határnak: az üvegházgáz-kibocsátás úgy korlátoznák, hogy a felmelegedés ne legyen ennél vészesebb mértékű. (November 28-án a dél-afrikai Durbanben kerül sor az éghajlatváltozási egyezményt övező tárgyalások következő fordulójára. A klímacsúcs előtt a  világ legnagyobb multicégei közös nyilatkozatban álltak ki a zöld célok mellett.)

Kép: sxc
Kép: sxc

A rangos tudományos folyóiratban a tudósok azonban azt állítják, "nagy a kockázat, hogy már ez is elérhetetlen céllá válik", s a valóság meg fogja haladni ezt a "biztonságos szintet", amennyiben a civilizációnk mérgesgáz-kibocsátása nem mérséklődik (ami jelenleg a tendencia). Az éghajlatváltozás megfékezéséhez "jelentős" emisszió-csökkentés lenne szükséges, állítják Reading, Oxford és az új-zélandi Wellington  egyetemeinek kutatói, valamint a brit Meteorológiai Intézet munkatársai.

2020-ra 44 gigatonnára kellene mérsékelni az éves ÜHG-kibocsátást, hogy nagy valószínűséggel elkerülhessük a nagy felmelegedést.

Mi fog történni?
  • Eurázsia, Észak-Afrika és Kanada egyes részein az öt éves átlaghőmérsékletek 2030-ra túlléphetik a 2 Celsius fokos felmelegedést.
  • A világ területeinek túlnyomó része 2060-ra haladja meg a 2 Celsius fokos melegedést.