GMO-óriáscég: félnünk kell a Monsantótól?

2011. július 30. szombat - 11:11 / klímablog/MTI
  •    

Mérlegen a Föld című könyvében Al Gore arról írt, hogy az újonnan kifejlesztett vetőmagokkal monopoly-t játszanak a multik, és hatalmas pénzügyi erejükkel képesek arra, hogy felvásárolják egy-egy fontos élelmiszer-növény teljes genetikai tárházát. Félelme valóra vált, a Monsanto a 2000-as években pontosan ilyesfajta konszolidációs politikát folytatott a piacon. Könyörtelenül üldözte azokat a gazdákat, akik ellenálltak a génmódosított termékeiknek. Mivel a szél átfújta e magvakat a Monsantónak bedőlt szomszédoktól, illegális használat vádjával indított perekkel csődbe űzte az ellenálló termelőket, főleg Amerikában. Most a GMO-ellenes Magyarországot is kipécézte a vállalat.

Az elmúlt hetekben Magyarországon eddig összesen 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni és további 2500 hektáron is kitárcsázzák a vetést, mert génmódosított növényeket találtak. A hazánkban hatályos törvények viszont tiltják a GMO-vetőmagok ültetését. Volt olyan illetékes, aki egyenesen a külföldi GMO-lobbi szánt szándékkal elkövetetett szabotázsáról beszélt, s elhangzott az is, Romániából lopva, illegálisan hozzák be zsákszámra a GMO-magokat.

A Monsanto Hungária Kft. július 16-án keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal határozatával (MgSzH) szemben, kérve a  végzés felfüggesztését – tájékoztatta Czepó Mihály, a Monsanto Hungária technikai vezetője hétfőn az MTI-t. Az MgSzH határozatában arról rendelkezik, hogy meg kell semmisíteni Monsanto egyik hibridjével bevetett területek növényállományát, a cég azonban fenntartja azt a véleményét, hogy a kifogásolt vetőmagtétel nem volt genetikailag módosított.

Nem tudni, a cég ellenvéleménye vajon nem csak időhúzó taktika-e, hiszen a termés megsemmisítését azért rendelték el, hogy még a virágzás és az aratás ideje előtt eltűnjön a földekről a kifogásolt növényfajták. A cég jogértelmezése szerint a magyar törvények lehetővé teszik azt, hogy a határozat végrehajtása ne történhessen meg addig, amíg a bíróság nem dönt a felfüggesztésről. Ez azt jelentené, hogy a szóban forgó növények a vita lezártáig zavartalanul nőhetnének és magjaik terjedhetnének – ami megállíthatatlan folyamatot indítana el.

Mint ismeretes, az állam idén újra saját kézébe vette a vetőmagtételek minősítését, mivel sorozatosan jelentkeztek problémák. Előfordult, hogy gm-szennyezett vetőmagot átcsomagoltak, ezért egyes tételeket vissza kellett tartani.

Génmódosított vetőmag Szabolcsban
Tizenkét gazdálkodó kapott határozatot a GMO-s kukorica megsemmisítéséről.
Az érintettek átvették a határozatot, amelynek értelmében július 21-ig kell megsemmisíteniük a szennyezett vetőmagból kikelt kukoricát, valamint a 400 méteres, izolációs távolságon belül lévő hasonló növénytáblákat.
A gazdálkodók a DKC 3511-es hibridkukoricát vetették el földjeikbe.

Megsemmisítés esetén a Monstantónak kártérítés jár a gazdáktól

A késleltetés lehetőségét a cég jogászainak értelmezése szerint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény teszi lehetővé. A technikai vezető szerint a Monsanto Hungáriánál úgy vélik: az ügyben várhatóan még a héten dönt a bíróság.

A Monstano -érvelése szerint- a gazdákat szeretné megkímélni a felesleges kellemetlenségektől. Ha mégis meg kell semmisíteni a növényeket, és emiatt a gazdálkodóknak kártérítést kellene fizetne a Monsantónak, az elérheti többmilliárd forintot is.

A Monsanto Hungária Kft. közleménye leszögezte, az MgSzH által kifogásolt vetőmagtétel alapos belső vizsgálaton esett át, amely bizonyította, hogy genetikailag módosított összetevőket nem tartalmaz. Franciaországban egy független, akkreditált laboratórium által -a hatósági mintán- végzett vizsgálat megerősítette a vállalati méréseket. Ezeket az eredményeket a helyi hatóságok is megkapták.

A cég azt javasolta, független laboratórium bevonásával ellenőrizzék a korábbi mérések helyességét, vagyis hogy a vetőmagtétel megfelel a magyar követelményeknek, továbbá azt kéri, a kormány függessze fel a növény-megsemmisítéseket.

További megoldásként a cég javasolta a teljes terménymennyiség felvásárlását a gazdáktól, a határozatban érintett kukorica termő területekről. Ez összhangban van a Monsanto elsődleges céljával, azaz hogy elkerülhető legyen a gazdák és a kereskedelmi partnerek nehéz helyzetbe kerülést. A cég szerint a magyar kormány egyik javaslatot sem fogadta meg mind ez idáig.

"A szükségesnek tartott intézkedést az ügyben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalba (MgSzH) bevitt vetőmag-minta alapján kell meghozni – közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára. Márpedig a vetőmag-minta GMO pozitivitást mutatott. Ezen a tényen nem változtat – a jelenlegi jogszabályi környezetben -, hogy a zöld növényben mit, vagy hogyan mutatnak ki. Az érvényben lévő jogszabály egyértelműen elrendeli a vetőmag illetve az abból kikelt növény megsemmisítését. A hatósági oldalról így nincs mozgástér. 

A bírósági eljárás kezdeményezése sem változtat mindezen – tájékoztatott a helyettes államtitkár -, ugyanis a normál ügymenet, vagyis a Közigazgatási Eljárási Törvény (KET) alapján történik az eljárás. Ez pedig azt jelenti, hogy a fellebbezésnek halasztó hatálya nincs, igaz, az ügyet ettől függetlenül megvizsgálja az MgSzH – fejtette ki.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért, valamint agrárigazgatásért felelős államtitkára bejelentettel, hogy a kár pontos mértékének felmérése még tart, ám a gazdálkodók biztosak lehetnek káruk megtérítésében.

Büntetni fogják

Azonosították az összes, ügyben érintett vetőmag-forgalmazót, "több cégről is szó van" – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTV-nek. Kiemelte: a termelőkkel és forgalmazókkal együttműködve szeretnék tisztázni a helyzetet. Magyarország GMO-mentessége a tavasszal elfogadott alkotmánynak fontos eleme.

Fazekas a következő lépésben pedig arra fog javaslatot tenni, hogy tegyék büntethetővé a GMO-szennyezést, amelyek kapcsán el lehet majd járni büntetőjogi eszközökkel, illetve jogszabályt kell alkotni az életbe lépő szankciókról is. Jelenleg a Polgári törvénykönyv szabályozza az ilyen eseteket. 

Hol van nálunk Monsanto-kukorica?
  • Eddig összesen 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni és további 2500 hektáron is kitárcsázzák a vetést, mert génmódosított növényeket találtak.
  •  Mintegy 2.500 hektáros területről van szó, amelyen a magyar gazdálkodók a cég DKC 3511-es hibridkukoricáját vetették el, valamint az úgynevezett védőtávolságon – 400 méteren – belül eső táblákról.
  • Ezek a területek elsősorban Győr-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Fejér, Pest és Baranya megyében találhatók.