Génmódosított növények: szavaznak a tilalomról

2011. április 23. szombat - 15:30 / Sajtóközlemény
  •    

A génmódosított növények termesztésének tagállami tilalmáról szóló javaslat kapott fontos támogatást az Európai Parlament környezetvédelemi, egészségügyi, élelmiszerbiztonsági bizottságától.

Az Európai Bizottság csak abban az esetben engedné a GM-növények termesztésének tagállami tilalmát, ha a nemzeti tilalom néhány meghatározott érven alapul. A környezetvédelmi bizottság szavazásán támogatta, hogy a morális, kulturális érvek mellé bekerüljenek a GM-növények potenciális környezeti hatásaival kapcsolatos érvek is.

"Az értelem győzedelmeskedett az Európai Parlament környezetvédelmi, egészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottság ülésén. A káros környezeti hatások a génmódosított növények legfőbb kockázatát jelentik, ezért ezek figyelembevételének lehetősége segíteni fogja a tagállamok kormányait, hogy
távol tartsák a GM-növényeket Európa szántóföldjeitől", mondta Stefanie Hundsdorfer, a Greenpeace EU mezőgazdasági politikáinak szakértője.

A bizottság döntött arról, hogy

  •  a tagállamok egyöntetű 2008-as felszólításának megfelelően szigorítsa meg a Bizottság a génmanipulált élőlények engedélyeztetési eljárását
  • minden tagállam kötelező érvénnyel lépjen fel a génszennyezés megakadályozásáért. Amennyiben a fellépés nem hatásos, akkor a bizottsági szavazás értelmében a nem hatásosan fellépő kormánynak meg kell fizetnie a génszennyezés által okozott károkat.
  • a biotechnológiai cégeknek kötelező érvénnyel biztosítania kell a GM-növények kockázatait vizsgáló független kutatásokhoz a szükséges szaporítóanyagot.
  • ellenzi a vetőmagok túl laza címkézési szabályozását, mely lehetőséget hagy a vetőmagok génszennyezésére.

"Annak ellenére, hogy az európai lakosság döntő többsége ellenzi a génmódosított növények és élelmiszerek forgalmazását, az elmúlt 10 évben a Bizottság újabb és újabb GM-fajtákat engedélyezett élelmiszerként, vetésre vagy takarmányként. Az uniós GMO-engedélyezési eljárás több sebből vérzik és a Bizottság évek óta halogatja ennek alapos és megnyugtató reformját. Ezért hazánknak nagyon fontos, hogy a tagállamok jogilag szilárd alapokon álló lehetőséghez jussanak a GMO-k nemzeti betiltását illetően. A (bizottsági) szavazás nagyon bíztató az Európai Parlament június 7-i plenárius ülése előtt, ahol az összes képviselő szavaz majd a GMO-jogszabályról. Az EU soros elnökségét adó magyar kormánynak is figyelembe kell venni a szavazás kimenetelét és annak mentén aktívan fellépni a GMO-k visszaszorításáért", tette hozzá Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.