Forradalmi rekord: 500 000 kerékpáros

2013. október 27. vasárnap - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Miközben mérések, felmérések sokasága és a tapasztalat is azt mutatja, hogy hatalmas ütemben nő a kerékpárral közlekedők száma Magyarországon, az infrastruktúra fejlesztése nem hogy nem segíti, de még nem is követi ezt a trendet.

2013 szeptemberében Budapesten a Múzeum körúti kerékpáros számláló alatt naponta átlagosan 10 százalékkal többen haladtak el kerékpárral, mint egy évvel korábban. Idén október 23-án a számláló elérte a félmilliót: január óta ennyien kerékpároztak el alatta. Tavaly egész évben nem volt ennyi a mért szám – 2012. december 31-én 485 000-en állt a számláló.

Forrás: Kerékpárosklub

Töretlen növekedést mutatnak a felmérések is. A Kerékpárosklub megbízásából a TNS-Hungary évente négyszer méri országosan a kerékpárhasználatot. A 2013. szeptemberi adatfelvétel szerint a megkérdezetteknek 45 százaléka mondta országos szinten, hogy kerékpárral közlekedett, Budapesten pedig a lakosság negyede.

A fenti trendeket igazolja az Eurobarometer felmérése is. E szerint Magyarország az Unió országai közül – Hollandia után Dániával holtversenyben – a második legkerékpárosabb ország, a lakosság 19,1 százaléka mondja azt, hogy a fő közlekedési eszköze hétköznap a kerékpár.

Aranykorban a drótszamár
Egyre többen és többen pattannak kerékpárra, a lakosság jelentős része már télen sem mond le a kétkerekűek használatáról, pláne ragyogó napsütésben. Közhelynek számít, hogy a magyar kerékpárpiac hatalmas felívelésének lehetünk szemtanúi, igaz, arra csak becslésekre szorítkozhatunk, hogy mekkorára is nőtt ez a piac.