Évente 40 millió tonna elektronikai hulladékot dobnak ki

2010. március 24. szerda - 13:30 / klímablog
  •    

A leselejtezett elektronikai készülékek száma rohamosan nő. Az elkövetkező évtizedben a fejlődő országokban keletkezik majd a legtöbb számítástechnikai hulladék. Indiában például 2020-ra ötször annyit fognak kidobni belőlük, mint 2007-ben, állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése.

E-waste, vagyis e-szemét a gyűjtőneve a kidobott mobiltelefonoknak, nyomtatóknak, tévékészülékeknek, hűtőszekrényeknek és más elektronikai eszközöknek. Évente 40 millió tonna e-hulladék kerül a szemétbe. A legnagyobb "előállító" az Egyesült Államok, ahol 3 millió tonnányi készüléket dobnak ki évente. A második helyen Kína áll évi 2,3 millió tonnával. Itt és Dél-Afrikában a 2007-es e-szemét szint négyszeresére nő a következő tíz évben. Az elhasznált mobiltelefon-mennyiség növekedése Kínában hétszeres, míg Indiában tizennyolcszoros(!) lesz.

Ez is újrahasznosítható

A környezetre és az egészségre akkor káros ez a sok hardver, ha a szemétdombon guberálók elégetik őket, hogy aranyra és rézre találjanak benne. A UNEP jelentése konkrét terveket vázol fel arra, hogyan lehet újrahasznosítani a kidobott hardvert. A tanulmány a svájci EMPA kutatóintézet, a speciális anyagokkal dolgozó Umicore cégcsoport és az ENSZ Egyetemmel együttműködésben készült.

A jelentés egyik javaslata szerint az elektromos elosztókat és az akkumulátorokat – miután kikerültek a forgalomból – a fejlődő országokból a fejlettekbe kellene szállítani, mert ott megfelelő technológiával tudják ezeket kezelni, mint hulladékot. Ennek pont az ellenkezője történik: a harmadik világ szolgál az elektronizált fejlett világ szemeteskukájaként.

Illegális e-szemétcsempészés

"Az e-hulladék kezelését elsősorban Kínában kell megoldani", hangsúlyozta Achim Steiner, a UNEP igazgatója, "de India, Brazília és Mexikó is nagy kihívásokkal néz szembe." Kínában köt ki a fejlett világ hardver-szennye. Indonéziába illegálisan rakják le: nemrég 9 darab 8 méter hosszú szállítókonténerben találtak ilyen hulladékra az indonéz hatóságok. A konténerek javarészt régi televíziók képcsöveivel és számítógép-monitorokkal volt tele. A nem kívánatos "szállítmányt" az amerikai Massachusetts-ből indították útjára. Az ok: mindenki lapos képernyőkre cserélte a régit.