Erdőket ásnak ki a milliomosok

2013. május 31. péntek - 19:41 / klímablog
  •    

Facsemeték? Túl kicsik. Ősfák? Jöhetnek. Napjainkban új hóbort dívik a klímatudatos vagy csak látványérzékeny milliomosok körében: egész erdőket telepítenek át a villáikhoz.

Kép: SXC

Nem mintha a flóra és fauna ilyetén történő költöztetése valami zöld megoldás lenne. Nagy teherautók és vontatókocsik kellenek ahhoz, hogy a kifejlett fákat egyik helyről a másikra szállítsák. A kereskedelmi forgalomban elérhető legöregebb fák legidősebbjei rendszerint 50 évesek, írta a Financial Times. Az ilyen példányok 8 tonnát is nyomhatnak. Törzsük átmérője 1,4 méter. Súlyuk nemcsak a föld feletti részükben van, hanem a gyökérben. Minél nagyobb a gyökérzet, annál nagyobb az esélye, hogy sikeres lesz az átültetés.

Egy ilyen „szállítmányt” legalább 140 tonnás emelődaruval lehet megmozdítani. Ennek felállítása 2 napot is igénybe vehet, leszerelése úgyszintén.

  • A legkeresettebb érett fák törzse 12–14 centiméter átmérőjű és 2,5–3 méter magasak. Áruk – legalábbis Angliában – 51 ezer és 272 ezer forintnak megfelelő összeg körül mozog, fafajtától függően.
  • Ha 20 centis törzsű tölgyfáról van szó, akár 2–3,4 millió forintról is beszélhetünk, egy hasonló méretű olajfa pedig 2,7–4 milliót kóstál.

Ilyen fánál a szállítás már 6,8 millióba is belekerülhet. Ha túl széles a fa, a hatóságoktól szállítási engedély, esetleg rendőrségi útlezárások megszervezése sem hagyható ki.

Az öntözés sem jelentéktelen munka. Egy jól megtermett fának az első hónapokban 567–757 liter vízre van szüksége – mindez naponta! Az évi vízmennyiség 132 500 litert is kitehet. És még mindig csak egy példányt ültettünk át!

Az érett fák piacát mégsem a céges ügyfelek (pl. golfpályák, szállodák) tartják fenn. Van olyan – nagy példányokkal foglalkozó – fanevelde az Egyesült Királyságban, amely a megrendeléseinek a 78%-át tehetős magánszemélyektől kapja. A szigetországban nagy hagyománya van a faköltöztetésnek. Már 1831-ben szakosítottak lovaskocsikat e feladatra.

London Canary Wharf negyedének kialakításakor Olaszországból és Németországból hozattak közel 500 fát, a legidősebbek életkora az 50 évet is elérte. A londoni Olimpiához is számos nagy fát szállítottak a stadionok közvetlen környezetébe.