Energiatermelő sétányok egy biomasszamezőn

2015. január 14. szerda - 19:27 / piacesprofit.hu
  •    

Német fejlesztők olyan piezoelektromos sétányt terveztek egy biomasszatelepre, mely energiát termel, miközben sétálnak rajta az emberek. A Golden Roots mező elsősorban biomassza-technológiával állít elő energiát. A piezoelektromos sétányok pedig mozgás által termelnek plusz energiát.

A 34 ezer négyzetéter összterületű Golden Roots éves kapacitása 52 MWh, mely elsősorban a szalma (rozs) energiahordozó tulajdonságát aknázza ki, ami megújuló energiaforrás. Az aranyló rozsmező biogázt termelő növényekkel kiegészülve hatalmas biomassza-energiatelep – írja az Impress Magazin.

A biomassza jelentősége

A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás. Mivel ezek a biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, vagyis rövid életciklusban általában 1 éven belül újból megtermelődnek, használatuk esetén bányászott energiahordozók takaríthatók meg (kőszén, földgáz, kőolaj). A biomasszából nem csupán energia, de cseppfolyósítva üzemanyag is nyerhető.

Energiatermelő kerámialapok

A Golden Root területén 18 méter magas préselt szalmából épült megfigyelőtornyok is épülnének, melyek belsejében piezoelektromos kerámialapokból készült lépcsők vezetnének fel a legfelső szintre. A kerámialapok energiát termelnek, ha valaki rájuk lép. A sétányokon és a lépcsőn le-föl sétáló emberek energiáját is elektromos árammá alakítja a rendszer egy kis belső generátor segítségével. A Golden Roots koncepció a 2014-es Land Art Generator Initaitive (LAGI) pályázat egyik projektje, mely készen áll arra, hogy megépítsék, és üzembe helyezzék.

Csak egy újabb értelmetlen sarc
A napelemekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj jelenlegi formájában több kárt okoz, mint hasznot, hiszen így jelentősen emelkedik a napelemes rendszerek ára, hátrányba kerülnek a magyar vállalkozások, miközben húsz éven belül nemigen kell foglalkozni a napelemek újrahasznosításával.