Emlékpark lesz Devecseren

2011. augusztus 17. szerda - 19:27 / klímablog/MTI
  •    

Elkezdődött Devecserben a vörösiszap-katasztrófa nyomán elbontott házak helyén megépülő nyolchektáros emlékpark tavainak kialakítása, közölte az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs (ÚKT) parancsnoka. A park építési területét átadták a kivitelezőknek, akik megkezdték az egyenként félhektáros vízfelületű látványtó kialakítását. Az emlékparkot a tervek szerint az iszapömlés egyéves évfordulóján avatják majd fel.

Az ÚKT irányítójának tájékoztatása szerint a héten folytatódott a kolontári halastó vizének átszivattyúzása, semlegesítése, ülepítése, valamint medrének teljes kotrása és a szennyezett anyag elszállítása. Devecser külterületén a Torna-patak és a Marcal folyó medrének kotrását és a szennyezett anyag deponálását végezték, illetve a Csigere-patak átereszeinek építése és az akadályozó növényzet kaszálása zajlott – tette hozzá.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Összességében egymillió köbméternyi vörösiszap öntött el három Veszprém megyei települést, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, több mint százhúszan megsérültek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint Devecserben a bontási készenlét 98 százalékos, a 270 bontásra ítélt ingatlanból még öt áll. 

Az OKF heti összefoglalója szerint augusztus 8-12. között összesen 1964 köbméter bontási törmeléket és 24.024 köbméter szennyezett anyagot szállítottak be a kijelölt lerakóhelyre. Az ÚKT folytatta az állami kárenyhítésről szóló szerződések megkötését a károsultakkal, a héten hét készpénzes támogatási és két vállalkozói kárenyhítési szerződést kötöttek. Az önkormányzat újjáépítési csoportja egy pénzbeli és harminckét természetbeni támogatásról szóló szerződést kötött meg.