Élőgép – nagy étvággyal

2011. május 25. szerda - 19:15 / PP Online
  •    

Világjáróvá vált az élőgépes szennyvíztisztítás, az Organica Technológiák Zrt. ugyan Telkiben valósította meg legújabb hazai produktumát, de a legfejlettebb gazdaságok a meghatározó vásárlói.

Legalább száz víztisztító rendszert építenek havonta (!) Indiában, s nem maradunk le erről a különleges üzleti lehetőségről – értékelte a kontinensnyi ország legfőbb infrastruktúra programját, s egyben az Organica Technológiák ZRt. szerepvállalását a társaság vezérigazgatója, Kenyeres István. A cégvezető egy füst alatt felsorolta a világ legerősebb gazdaságait, amikor május 25-én tartott sajtótájékoztatóján képet festett a vállalkozás által kifejlesztett, immáron harmadik generációs, élőgépes szennyvíztisztító technológia kelendőségéről.

És valóban, a mesterséges ökoszisztémának nevezhető eljárás know-how-jára alapozva pár évvel ezelőtt Kínában hozott létre vegyes vállalatot egy helyi társasággal az Organica, s már építik is a szennyvíztisztító rendszereket: a múlt évben többet üzembe helyeztek, megszerezve a szigorú tesztek utáni országos jogot a további beruházásokhoz. Az 1,4 milliárd lelkes ország után az 1,2 milliárdos India következett, ugyancsak úgy, hogy az Organica helyi partnerének a hardware megvalósítása a fő feladata, a technológiát és egy-két berendezést szállít „csak" a fejlesztő cég hazulról. Az Egyesült Államokban nem annyira a lakosság létszükségletének – higiéniai megóvásának – a szempontjai, hanem a magasabb szintű szolgáltatások és a takarékossági célok teremtik meg a piacot az Organicának. Ott például kisebb kapacitású műtárgyakat építenek, és hűtőtornyok vízutánpótlását oldják meg, illetve a vízvisszaforgatásnak és a kutatásnak is lényeges szerepet szánnak. Az orosz piacra – először Szentpétervár térségébe – szintén bejutott a társaság, a bejegyzés alatt lévő vállalkozás már jogosult a technológia országos működtetésére, s tudhatóan Moszkva környéke is vevőnek számít már.

Az Organicánál azért időzítették május 25-re a hazai „bemutatkozást", mert úgy ítélték meg: mostanra gyűlt össze a Telkiben felépített szennyvíztisztító és egyben kísérleti rendszer láttatásához az összes mérvadó információ. A 154 millió forint értékű beruházás, melyben 47 millió forintot az Európai Uniótól megpályázott támogatás tett ki, arra is való, hogy a technológia-fejlesztéshez, a szakemberképzéshez, a szisztéma bemutatásához kialakuljanak a feltételek. Kenyeres István a Piac & Profit kérdéseire válaszolva elmondta, hogy Magyarországon nem a hiányzó infrastruktúra pótlása a jellemző, hanem inkább az, hogy a meglévő régi szennyvíztisztító telepeket újíttatják fel, illetve bővítetik, az élőgépes technológiával erre pedig mód van. Sőt, arra is, hogy egy-egy város kellős közepén alakítsák ki a kis helyigényű, szagtalan, a technológiai okokból alkalmazott növények jóvoltából pedig a környezetbe illeszkedő rendszereket. Sokfelé komoly beruházási akadály, hogy a klasszikus szennyvíztisztítási megoldások miatt szállítani, szivattyúzni kell a tisztítandó anyagot akár igen nagy távolságokra is. Az élőgépes megoldásnál az az egyik különlegesség, hogy a városokból nem kell fuvarozni a szennyvizet, elvégre helyben folyik a tisztítás, a visszatáplálás.

Bár a Telkiben megépített üzem volt a nyilvánosság elé lépés apropója, az igazi hírt mégis egy másik történés szolgáltatta: Soroksáron Dél-Pest szennyvíztisztító telepének legalább háromszoros kapacitásbővítésére, intenzifikálására éppen egy most deklarált bejelentés alapján az Organica nyerte el a jogot, s ez a 670 milliós beruházás 350 ezer embernek nyújt szolgáltatást.