Egymillió euróval többet kaptunk környezetvédelemre

2008. november 11. kedd - 17:22 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unió környezetvédelmi és természetvédelmi projekteket támogató LIFE+ programja keretében négy magyarországi pályázatot ítélt támogatásra érdemesnek - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A LIFE+ pénzügyi forrásaiból az idén a beadott hat magyar pályázat közül négy, a Mohács melletti Szabadság-sziget és Béda-Karapancsa vízi világának megőrzését, valamint a keleti Bakony természeti védelmét célzó projekt, a rákosi vipera védelmére indított program, valamint a hortobágyi szikes mocsarak és halastavak élővilágának visszaállítását célzó terv részesül támogatásban.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott projektek összköltsége 7,8 millió euró, ebből 5,5 millió euró az uniós támogatás. Az uniós támogatás 0,9 millióval meghaladja a Magyarország számára meghatározott, 4,6 millió eurós éves keretet, amit nagy eredménynek nevezett Szabó Imre.

A szerződéseket 2008 végéig megkötik, így a projektek végrehajtása 2009. január 1-től indulhat.

A LIFE+
A környezeti projektek finanszírozására szolgáló pénzügyi eszköz a 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakban mintegy 1,7 milliárd euróval támogatja a természetvédelemhez, a környezettechnológiákhoz és a környezetvédelmi kérdések kommunikálásához kapcsolódó projekteket.

A Bizottság a magyar projekteket a LIFE+ “Természet és biodiverzitás” témakörében hagyta jóvá, melynek célja a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségének javítása.