Egy válság kell ahhoz, hogy felébredjünk?

2014. július 25. péntek - 19:23 / piacesprofit.hu
  •    

2030-ra 30 százalékos energia-megtakarítás 1990-hez képest - ezt az új EU-szintű célt javasolja az Európai Bizottság részben az ukrán válságra adott válaszként. Az európai szakmai szervezetek és a Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint 40 százalékos célt is vállalhatna az EU.

Megérné spórolni – Kép: EU

Magyarország különösen sokat profitálhat az energiahatékonyság javításából, hiszen épületeink igen pazarlóak, és a gázt drágán vesszük külföldről. A kormány azonban egyelőre főleg csak ígértekkel támogatta az energiahatékonyságot, és késésben van az Energiahatékonysági Irányelv hazai átültetésével.

Az Európai Bizottság által július végén nyilvánosságra hozott Energiahatékonysági Közlemény 2030-ra 30 százalékos EU-szintű energia-megtakarítási cél kitűzését javasolja, amit ha elfogadnak, akkor az EU az energiahatékonyság terén is számon kérheti majd a tagállamok teljesítményét.  Az új cél kialakítását tavasszal határozták el, miután az ukrán válság egyértelművé tette, az EU túlságosan ki van szolgáltatva az orosz gázimportnak, és ezen nagymértékben segíthet az energiahatékonyság EU-szintű növelése.

Magyarország eddig még nem tett sokat jelentős energiahatékonysági potenciálja kiaknázására. Késik a 2012-es Energiahatékonysági Irányelv hazai átültetése, egyelőre nem látni semmit a tavaly decemberben megígért Panel III. programból, és több mint egy éve várunk az Épületenergetikai Stratégiára. (Meredeken nő a nyári áramfogyasztás is.) Nincsenek kedvezményes hitelprogramok a lakossági energiahatékonyság támogatására, mint Szlovákiában vagy a Baltikumban.  Pedig az ország energiafogyasztásának 40 százaléka a lakásokhoz kötődik, és a rezsi továbbra is nagy terhet jelent sok magyarnak. Az energiahatékonyság emelésének számos járulékos haszna is van: sok munkahelyet teremt, javítja a költségvetés helyzetét. A kis fogyasztású lakások kényelmesebbek, értékesebbek. (A zöldebb élet ráadásul elsősorban takarékosságra tanít, vagyis nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a pénztárcának is.)

„Az energiahatékonyság a legnagyobb hazai gázlelőhely. Ezt a Kormány is tudja, de ennek a gáz-lelőhelynek a kiaknázása az elmúlt négy évben még nem indult meg. Ezért is örülünk az új nemzeti fejlesztési miniszternek, aki már bizottsági meghallgatásában is kiemelte az energiahatékonyság jelentőségét. Bízunk benne, hogy idén az NFM-ben az energiahatékonyság új lendületet vesz, hiszen a 2014-2020-as uniós források ennek az anyagi hátterét is biztosítják.” – nyilatkozta Dr. Bart István, a MEHI igazgatója.

Az energiahatékonyság betartható újévi fogadalom
Az energiahatékony életvitel talán jelentéktelennek tűnhet a fogadalmak sorában, valójában azonban egy kis odafigyeléssel nemcsak pénztárcánkat kímélhetjük, de saját közérzetünkön is javíthatunk, és a környezetnek is jót tehetünk.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor