Csírázó autóút – újrahasznosított papírból

2011. július 10. vasárnap - 11:17 / klímablog/MTI
  •    

Utak, hidak rézsűjének erózióját gátló, papír alapú panelt dolgoztak ki uniós támogatással magyar szakemberek. A panel anyaga egyúttal megfelelő közeget képez a benne elhelyezett fűmag csírázásához. A panel tápanyagként is szolgál, majd lebomlik, visszajut a természetbe.

Az alkalmazott ipari kutatást a Gazdaságfejlesztési Operatív Program több mint 26 millió forinttal támogatta, az önrész megközelítette a 10 millió forintot. A győri vállalkozás Bőnyben kísérleti üzemet létesített, ahol a kísérleti mennyiséget már legyártották.

A kutatás során kikísérletezték azt a hatszögletű elemekből álló formát, amely a lezúduló vizet szétvezeti, s így meggátolja a víz okozta eróziót. A méhkaptár sejtjeihez hasonló forma 45 fokos lejtőig rögzítés nélkül a helyén marad. A fűmag a híg papírpépbe kerül, így a panelben helyezik ki a rézsűre.

Az öntözés révén erősödő gyökérzet a rézsű talajába rögzíti a növényzetet, a panel eközben elkezd lebomlani. A felületére felvitt impregnáló keverék közreműködésével a panel anyaga tápanyaként szolgál a növényzet számára, s egyúttal megoldódik a hulladékpapír vegyszerektől mentes, természetbe történő visszajuttatása.

Az újdonság iránt  érdeklődnek a vízügyi és az útépítő szervezetek, hiszen jelentős összegeket lehetne megtakarítani ezzel az eljárással, az ipari mennyiségű gyártás viszont beruházást igényel.