Bűzlik az óceán!

2011. augusztus 15. hétfő - 21:18 / klímablog/MTI
  •    

Tömeges vaddisznópusztulást észleltek júliusban a bretagne-i partoknál: a hekatombát a vizsgálatok szerint zöld algák által kibocsátott mérgező gáz okozta. A tengerek algásodása a savasodásukkal és oxigén-szintjük csökkenésével hozható összefüggésbe. Ez pedig műtrágyákat hatalmas mennyiségben használó és a légkört is szennyező civilizációnk nyomására vezethető vissza: az óceánok egyre több üvegházgázt kénytelenek elnyelni és egyre több kemikália kerül vizükbe a talajvizekből. Megbillen kémiai egyensúlyuk.

A környezetvédők és tudósok követelésére Nathalie Kosciusco-Morizet francia környezetvédelmi miniszter a héten elrendelte azoknak a strandoknak a bezárását, ahol nem lehet naponta összegyűjteni a zöld algákat – közölte a Le Monde című francia napilap internetes kiadása.

Július eleje óta 36 vaddisznó és egy nutria pusztul el rejtélyes módon a saint-brieuci öbölnél. A tömeges elhullást a zöld algák bomlásakor keletkező kénhidrogén – vagy más néven hidrogén-szulfid – okozta a nyugat-franciaországi Cotes-d’Armor megyei prefektúra közleménye szerint. A gyanú azután esett a zöld algákra, hogy egy nutria tüdejében kénhidrogént találtak, akárcsak hét korábban felboncolt vaddisznó közül hatnak a tüdejében. 

Az állatokra Morieux község partvidékén, a Gouessant folyó torkolatánál bukkantak. A tetemeken nem látszottak sérülések, és a bakteriológiai vizsgálat eredménye is negatív volt. Vizsgálat folyik annak megállapítására is, hogy kénhidrogén-kibocsátás okozta-e 2009-ben Thierry Morfoisse szemétszállító sofőr halálát, aki a tengerparton összegyűjtött algákat szállította annak idején.

A zöld algák természetes állapotban a tengerben élnek. A műtrágyákban lévő nitrátok hatására elszaporodhatnak bizonyos körülmények – alacsony vízszint, lassú vízmozgás, hőség és napsütés – közepette. Friss állapotban ártalmatlanok, de rothadás közben halálos mérgező gázt bocsátanak ki. A jelenség nyolc bretagne-i öblöt érint. A hatóságok algamentesítési programot fogadtak el 2010-2014-re, amelynek a becsült költsége eléri a 134 millió eurót (36,7 milliárd forintot).