Betiltaná az EU az erősen szennyező üzemanyagokat

2011. április 29. péntek - 18:26 / klímablog
  •    

Az USA-ból behozott etanol után a Kanadából érkező bioüzemanyagra is importadót vetne ki az EU, mivel elharapózott a vámok alól történő kibújás. Az erősen szennyező üzemanyagok használatát is betilthatja az EU egy tervezett szigorítással.

Ha az Európai Bizottság klímaügyi biztosa, Connie Hedegaard át tudja verekedni terveit a törvényhozáson, az olajhomokból, olajpalából származó üzemanyagfajták káros anyag kibocsátását alaposan szemügyre vennék tudományos szakértőkkel, és a törvényileg engedett emissziót szigorítva valószínűleg betiltanák használatukat. E fosszilis energiafajtából Kanadában hatalmas készletek vannak, Európában pedig Észtországon belül található belőle.

Az Európai Bizottság eredetileg 107 gramm/megajoule-ban állapította volna meg az üvegházgáz-kibocsátás mértékét az olajhomokból készült üzemanyagokra, míg a hagyományos nyersolaj mindössze 87,1 gramm gázkibocsátással jár – vagyis az előbbi sokkal károsabb a környezetre, mint a hagyományos üzemanyag.

Az erősen szennyező üzemanyagok kitiltása a piacról arra szolgál eszközként, hogy az EU elérje a közlekedési szektor 2020-ra előírt 6 százalékos emisszió-csökkentését.

Adóval szorítanák ki az idegen etanolt

Az etanol sem maradna ki a szigorítások köréből. Kiterjesztve az amerikai etanol-szállítmányokra már érvényes adónemet, a kanadai etanol-importra ez év novemberétől rónák ki, és 2014-ig lenne érvényben. Az adó mértéke 566 dollár (102 000 forint) lenne üzemanyag-tonnánként.

A javaslat a tagállamok elfogadására vár. A tervezet előzménye az a nyomozás volt, melynek keretében olyan szállítmányokat foglaltak le, amik Észak-Amerikából jöttek, ám fuvarlevelükön más országok kikötőit adták meg származási helyként, értesült a Reuters. Szingapúr azonban mentességet kapna az új kötelezettség alól az uniós piacon.

Az EU 2009-ben írt elő adót az uniós piacra érkező amerikai dízel-keverékekre, mivel az amerikai exportőrök olyan támogatásokban részesülnek hazai földön, amik lehetővé tették nekik, hogy az európai árszintnél olcsóbban dobják piacra etanoljukat az Unióban.

Fékező adó
  • Az EU-ba irányuló amerikai etanol-kereskedelme a 2008-as 1,5 millió tonnáról 2009-re 400 000 tonnára csökkent, nem kis részben az új adóztatás miatt.
  • Eközben Kanada EU-ba érkező etanol-exportja a 2008-as 1700 tonnáról 2009-re 40 000 tonnára nőtt.