Beszóltak a lengyelek az EU-nak

2008. október 11. szombat - 12:26 / piacesprofit.hu
  •    

Lengyelország fokozott nyomásgyakorlással igyekszik módosítani az EU energiaszektorának szén-dioxid-kibocsátását csökkentő tervezetet. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint Lengyelország kész a "nagyon határozott" fellépésre, amennyiben a téma napirendre kerül az EU vezetőinek jövő heti csúcstalálkozóján.

“Mi is a tiszta energiatermelést támogatjuk, de csak reális határidővel” – közölte egy lengyel diplomata, utalva az unió emisszió-kereskedelmi rendszerének reformját célzó tervekre, melyek az unió klímaváltozás elleni programjának sarokkövét képezik.

Az új rendszerben az EU tagállamok kormányai nem adhatnának ki ingyenes kibocsátási engedélyeket, azaz az energiaipari cégek 2013-tól kizárólag nyílt árverésen vásárolhatnák meg a szén-dioxid-kibocsátási engedélyeket. Lengyelország szerint a reformterv figyelmen kívül hagyja az országok jelenlegi helyzetét, és kárt okozhat a lengyel gazdaságnak. A lengyel energiatermelés ugyanis 95 százalékban a szénre épül.

“2013-ban még nem léphetünk be egy ilyen rendszerbe” – mondta egy illetékes diplomata, aki egy “fokozatos átállási stratégiát” tart szükségesnek – egy olyan megközelítést, mely az energiatermelőket fokozatosan terelné az árvereztetési rendszer felé, mely csak 2020-tól válna kizárólagossá.

“Nem tudunk ilyen mérvű befektetéseket végrehajtani a következő öt évben… de ez nem jelenti azt, hogy semmit sem fogunk tenni” – mondta a lengyel szakértő, összefoglalva a lengyel álláspontot. (Magyarországon a családi házaknak a legrosszabb az energetikai állapota, ha ezen sikerülne javítani, akkor 10 százaléknyi energiát spórolhatna az ország. Ezzel együtt a környezetért is tennénk, hiszen a lakossági szektorban van a legnagyobb CO2-kibocsátás-csökkentési potenciál.)