Békén kellene hagyni a mélytengereket

2015. augusztus 31. hétfő - 19:29 / kfarkas
  •    

Az Európai Unió a tengeri halfogás újraszabályozására készül, eszerint betiltanák a mélytengeri halászatot. Csakhogy nagy az ellenállás a jogszabály ellen, ami viszont kutatók szerint nagyon fontos lenne.

Már 2013-ban Brüsszelben arról vitáztak, hogy be kellene tiltani a mélytengeri halászatot, pontosabban az Unió parti vizein és az Észak- Atlanti területeken 600 méternél mélyebben nem lehetne halászni. A javaslat komoly ellenkezést váltott ki a nagy halásznemzetekből, amelyek – mint Spanyolország – éppen javarészt uniós pénzből finanszírozta halászflottája felújítását. Akkor a javaslat néhány szavazat híján elbukott az Európai parlamentben, az ellenzői szerint ezért, mert nem volt tudományos bizonyíték arra, hogy a rendelkezés hozzájárulna a biodiverzitás fenntartásához.

Kép: Pixabay

Most újra előkerült a rendelkezés – és annyiban a helyzet is megváltozott, hogy a kutatóknak immár bizonyítékaik vannak arra nézve, hogy a mélytengeri halászat betiltása segítene fenntarthatóvá tenni a halállományt az Atlanti-óceánban, és a Földközi-tengeren.

Halászrabszolgaság: lefejezik, aki szökni próbál
Félelmetes választ adnak a világ egyes részein bizonyos cégek a drasztikus munkaerőhiányra. Délkelet-Ázsiában halászatra is alkalmaznak embereket erőszakkal.

A Glasgow-i Egyetem munkatársai 1978 és 2013 között három kutatóexpedíció és több hagyományos kereskedelmi halászhajó fogásainak mennyiségét és összetételét elemezték. Az adatok megdöbbentőek: a 240 és 1500 méteres mélységből kifogott halállománynál ugyanis azt tapasztalták, hogy a használhatatlan fogás – amit elpusztítanak, vagy legfeljebb hallisztként dolgoznak fel, több mint a kereskedelmileg értékesíthető hal.

1300 méteres mélységben kivetett hálóknál minden 100 eladható halra 160 olyan jutott, amely a halászat szempontjából értéktelen: tehát feleslegesen pusztult el. Ráadásul a kutatók még alul is méretezték a használhatatlan fogás mennyiségét, hiszen a kereskedelmi értékű halfajtákból kifogott fiatal, feldolgozhatatlanul kicsi példányok éppúgy a veszteséglistára kerülnek. Ráadásul a mélyben fogott halak között még azok is, amelyek értékesnek számítanak, túlhalászottnak tekinthetőek.

Közeleg a tömeges fajpusztulás a tengeri bányászat miatt
Küszöbön van a tengeri ökoszféra történetének egyik nagy fajpusztulási hulláma. Öröm az ürömben: bár a folyamat nem visszafordítható, még mindig van rá idő, hogy a károk mérsékeljük, ha gyorsan beavatkozunk. A sós vizű ökoszisztémák egészsége regenerálódhat.