Bebikázott a Tesla aksija

2015. május 26. kedd - 19:20 / piacesprofit.hu
  •    

Kevesebb mint egy hónap alatt mintegy egymilliárd dollárnyi rendelés érkezett a Tesla szuperakkumulátorára. Nemcsak a lakossági, hanem a nagyobb teljesítményű, cégeknek is alkalmas egységekért is tülekednek a fogyasztók.

Felkapta a fejét a világ amikor Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla megfizethető akkumulátorok piacra dobásával változtatna nagyot a világ energiafelhasználási szokásain. A grandiózus terv részeként egy olcsóbb, az átlagfelhasználóknak szánt akkut, valamint a vállalatokat célzó, jóval nagyobb teljesítményű energiaforrást kínálnak az érdeklődőknek.

A Tesla Energy mögött álló elképzelés szerint a napenergiát begyűjtve, tárolva, majd felhasználva tehermentesíthetők az elektromos hálózatok, valamint olcsóbban juthatunk hozzá tiszta és megújuló energiához. Az árak és modellek bejelentése után az volt a nagy kérdés, hogy Musk mennyire tudta felkelteni az érdeklődést, és hányan döntöttek úgy az új termékek ismeretében, hogy rendelnek belőle.

A Bloomberg munkatársai elvégeztek néhány számítást az azóta elérhető adatokból, aminek az eredménye az, hogy közel 1 milliárd dollár értékben futott be foglalás az akkumulátorokra.  Az otthoni felhasználásra szánt Powerwall egységekre 38 ezer foglalás érkezett, de mivel egy foglaláson belül több akku is megjelölhető, így a cég szerint 50-60 ezer körüli akkumulátorról van szó. A Bloomberg végül 55 ezer darabbal számolt és mivel két áron kerülnek majd forgalomba (3000 és 3500 dollár), így ezt is megközölte, és 3250 USD-vel szorozta fel a foglalási számot, aminek a végeredménye 178,8 millió dollár – írta a Bitport.hu.

Az igazán nagy értéket azonban nem a Powerwall, hanem a nagyfogyasztóknak készült Powerpack jelenti. Ebből 2500 darabos foglalás érkezett, a telepítése viszont legalább 10 darab Powerpackkel történik, ami tehát így minimum 25 000 egység, ami összesítve 2,5 millió kilowatt órás kapacitást jelent. A Powerpack esetében az árazás teljesítmény alapú (250 dollár/kilowatt óra), azaz 625 millió dollár értékű foglalásról beszélhetünk.

(A technológiai fejlődésnek és a gyártási módszerek finomodásának köszönhetően a napelemekből származó villamos energia hamarosan olcsóbb lehet, mint a földgázból, vagy kőszénből előállított áram.)

Olcsó, tiszta, mégsem használjuk
A geotermikus energia, vagyis a bolygónk mélyéből áramló belső hő, számos lehetőséget rejt a hatékony és fenntartható élelmiszer előállítás és –termelés számára a fejlődő országokban, állapította meg a FAO nemrégiben megjelent tanulmánya.