Baljós előrejelzés a Római Klubtól

2012. május 08. kedd - 11:18 /
  •    

Feltartóztathatatlan a globális felmelegedés, az üvegházhatású gázok kibocsátása 2030-ban éri el a csúcspontját, az emberiség kimeríti a Föld erőforrásait, a jelenlegi pazarló gazdasági modell fenntarthatatlanná válik - ezek a Római Klub legfrissebb előrejelzései az elkövetkező negyven évre.

Sötét képet fest a jövőről a Római Klubnak nevezett, befolyásos kutatókból és közéleti személyiségekből álló csoport. A társaság legfrissebb, „2052: Globális előrejelzés a következő negyven évre" című kiadványában a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a klímaváltozás immár fenntarthatatlan.

A jelentés szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása nemhogy csökkenne, hanem még növekszik is, csúcspontját várhatóan 2030-ban éri majd el. A Kyoto-i protokollban és az új, várhatóan Rio de Janeiro-ban elfogadásra kerülő klímavédelmi egyezményben célzott 2 Celsius fokos globális átlaghőmérséklet emelkedés (2050-ig) még a jelenlegi kibocsátási szinten sem elérhető. „Már jelenleg csak szén-dioxidból kétszer annyit bocsátunk a légkörbe, mint amennyit a Föld bioszférája képes elnyelni." – áll a riportban. A Római Klub megállapításai szerint a jelenlegi kibocsátási rátákat és a légkör melegedését alapul véve 2052-ig legalább 2,8 Celsius fokos átlaghőmérséklet-emelkedéssel kell számolnunk.

A légkör melegedésének következményei pusztítóak lesznek. Az Arktisz jégsapkái teljesen eltűnnek nyáron, a világtengerek szintje átlagosan mintegy 50-80 centiméterrel emelkedik, egyre gyakoribbá válnak az időjárási extremitások, ezzel párhuzamosan jelentősen nőn majd az időjárási katasztrófák áldozatainak száma is. „Mindenki számára egyértelműek és érezhetőekké válnak a negatív hatások" – áll a jelentésben. A Római Klub riportjában kiemeli, hogy az emberiség 2052-re jelentős részben kimeríti a természetes erőforrásokat és emiatt lokálisan már negyven év múlva bekövetkezhet az összeomlás.

A jelenlegi gazdasági modell immár nem opció, ha azt akarjuk, hogy unokáink egy fenntartható és igazságos világban éljenek" – mondta Ian Johnson a Klub főtitkára a kiadvány bemutatásán tartott sajtótájékoztatón. Jorgen Randers a Klub gazdasági szakértője szerint a gyors lépésekre lenne szükség a gazdaság fenntartható pályára állításában. Randers szerint a globális nemzeti össztermék lassabban fog nőni a vártnál, a szakértő az elkövetkező negyven évrre összesítve 200 százalékos növekedést vár, mivel mind a lakosság produktivitásának növekedés, mind a lakosság számának növekedése visszaesik a 20-as, 30-as években. Számításai szerint a világ emberi népessége 2040-ben éri el csúcspontját, 8,1 milliárd főt, majd gyors csökkenésnek indul.