A környezettel harmonikus létezés itt megtanulható

2011. szeptember 16. péntek - 16:30 / Sajtóközlemény
  •    

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány szombaton elindította a gömörszőlősi mintaprogramot, melynek fő célja, hogy szolgálja a társadalom fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteinek és szemléletének fejlődését, és hozzájáruljon a fenntartható társadalomhoz vezető út gyakorlati lépéseinek kimunkálásához.

Gömörszőlős Miskolctól 50 kilométer távolságban, északra található, nagyon közel Szlovákia határához. Az alig nyolcvanfős település magán hordozza az aprófalvas vidéki területek minden jellemzőjét: az elöregedő helyi népességet; a funkciót veszített épületeket; a kiüresedett helyi piacokat; a nyomaiban még fellelhető hagyományos paraszti kultúrát; az újraéledő természeti tájat; a viszonylagos nyugalmat, csendet, tiszta környezetet.

A gömörszőlősi program erre a kétarcúságra próbál megoldást kínálni a fenntarthatóság szemléletében. Hogyan lehet megélni e társadalmilag és gazdaságilag süllyedő világban, anélkül, hogy a természeti környezetet károsítanánk?

A helyiek közel húsz év tapasztalatáról, küzdelmeiről, eredményeiről és kudarcairól tudnak beszámolni látogatóinknak, akik közben megismerhetik a gömöri táj szépségét, a helyi ízeket, a fennmaradt helyi szokásokat, vagy éppen a fenntarthatóságot támogató újszerű megoldásokat a házban és ház körül, illetve ízelítőt kaphatnak a gömörszőlősi fenntarthatósági iskola nézeteiből.

A látogatókat három, illetve négy ágyas szobákban szállásolják el, többnyire helyi alapanyagból, helyben készült házi ételekkel kínálják. Minderre saját gazdaságuk és konyhájuk, szállásépületeik és fogadó központjuk nyújt lehetőséget. Épületeik kialakítása és működtetése lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók tartózkodási idejük alatt közvetlen ismereteket szerezzenek a környezetbarát, energiatakarékos megoldásokról. Felkínálják a hagyományos kézműves ismeretek megszerzésének, gyakorlásának lehetőségét, vagy éppen a szerves gazdálkodás szezonálisan éppen aktuális munkáiban való részvételt is: gyümölcskertészkedés; gyümölcsfeldolgozás; biogazdálkodás; komposztálás; élelmiszer-feldolgozás; kecsketartás, stb.

Szívesen fogadnak olyan látogató csoportokat is, akik csak részben veszik igénybe szakmai szolgáltatásaikat, és önmaguk számára szerveznek programot, képzést. Ennek feltétele, hogy a tematika kapcsolódjon a fenntarthatóság ismereteihez, szellemiségéhez.

A gömörszőlősi fenntartható fejlődési iskola ajánlata

A gömörszőlősi fenntartható fejlődési iskola szellemi ajánlata

A teljes program három és fél napot vesz igénybe, de a látogatók kérhetik egyenként is a különböző elemeket idejüknek, érdeklődésüknek megfelelően, vagy ezt a tematikát rövidebb időben, de legalább két napban összetömörítve. Az előadásokat, beszélgetéseket Gyulai Iván, az Intézet igazgatója tartja. Minden napba beiktatnak kisebb, a témához tartozó kirándulásokat a falu környezetében, illetve tanulságos játékokat játszhatnak közösen, vagy bátorságpróbán vehetnek részt.

Program elemek:

Egy nap bevezetés a fenntartható fejlődés világába

Előadás, beszélgetés a fenntartható fejlődés sokat vitatott fogalmáról; a fejlődésről, növekedésről és az evolúcióról; a fenntarthatóság filozófiai alapjairól; a rendszerszemléletről.

Fél nap a fenntarthatatlan világ jelenségeiről

Előadások, beszélgetések a fenntarthatatlan világ jelenségeiről, klímaváltozásról, túlnépesedésről, túlfogyasztásról, szociális igazságtalanságról, ökológiai lábnyomról, a csökkenő erőforrásokról, és Magyarország fenntarthatósági helyzetéről.

Fél nap a fenntarthatatlan világ okairól

Előadások, beszélgetések a fenntarthatóság értékeiről, az erkölcs szerepéről, a tudásról, szemléletről, a politikáról, a megközelítésekről, a fennálló intézményekről és mindezek kapcsolatáról a fenntarthatatlan társadalomhoz.

Fél nap a szektorokról

Előadások, beszélgetések az energiáról, mezőgazdaságról, iparról, közlekedésről, környezetvédelemről.

Fél nap a jövőről

Előadások, beszélgetések a jövő lehetséges forgatókönyveiről, az esélyekről, a változások elkerülhetetlenségéről és annak eszközeiről.

Fél nap a gömörszőlősi programról

A gömörszőlősi program ismertetése, az elvek, a gyakorlati megvalósítás nehézségei, buktatói, a program tanulságai, valamint a programhoz tartozó létesítmények megtekintése, mint pl., megújuló energia a gyakorlatban (napkollektor, napelem, faelgázosító kazán, esővízgyűjtő, szürkevíz-tisztítás, szélkerék, stb.).

A gömörszőlősi fenntartható fejlődési iskola ajánlata a gyakorlati ismeretszerzésre

Az egyes programok időszakiak, függnek az évszaktól, néha az időjárástól is. Általában fél-egy napot vesznek igénybe. A változó lehetőségek miatt a programokat előre kell kérni, egyeztetni.

Az aszalás tudománya: napkollektoros aszaló készítésének módja; aszalható gyümölcsök, zöldségek, gombák; az aszalás gyakorlata; teák a természet herbáriumából

Gömöri ízek: ismerkedés a kemencével; kemencés ételek elkészítése; kenyérlángos dagasztása és sütése.

A fa tüzelése: milyen fát és milyen állapotban tüzeljünk el, és milyen berendezésben a maximális hatékonyság érdekében?

Sajtkészítés: a sajt az állat takarmányozásától, a fejésen keresztül a készítésig.

A gyümölcsészet mesterfogásai: faültetés, metszés, védekezés a kártevők ellen, gyümölcsfajták.

A gyümölcsfeldolgozás hagyományai: aszalás, befőzés, kandírozás, lekvárfőzés.

A biokert, biodinamikus gazdálkodás és permakultúra gyakorlati ismeretei.

A komposztálás mesterfogásai: komposztkas készítése, száraz toalettek, komposztálás és a komposzt felhasználása.

Nemezelés, nemez- és/vagy rongyszőnyeg készítése.

A fenntarthatóságnak megfelelő háztartásvitel: mit használjunk a háztartásunkban, mit vegyünk, készítsünk magunk, mit tegyünk a hulladékainkkal?

Ismeretszerző kirándulások a környéken

Fél, vagy egy napos kirándulásokat kínálnak szakvezetéssel, amelyek során kultúrtörténeti és természettudományos ismereteket lehet szerezni, vagy gyakorlati, hasznosítható ismertekre szert tenni.

Gombaismereti túra

Botanikai túra a külterjes gyümölcsösbe

Kirándulás a keleméri-Mohosokhoz

Kultúrtörténeti séta a faluban

Kirándulás az Aggteleki Nemzeti Parkba, a térségi települések kultúrtörténeti értékeinek látogatása

Kincskereső (térkép és leírás) alapján önállóan bejárható útvonalak: Gömörszőlős meséje, Vackor túra, Ökolábon Gömörben.

Parasztwellness" programok

A paraszt wellness kifejezés egyik önkéntesük, Geri fejéből pattant ki, aki azóta is szorgalmasan szervezi az önkéntes munkások gömörszőlősi hétvégéit. Sokszor szeretnénk kipihenni idegi fáradtságainkat, megszabadulni napi gondjainktól, együtt lenni másokkal, új ismeretségeket kötni, jól elfáradni a fizikai munkában, vagy éppen mások segítésének boldog érzését magunkénak tudni. Erre ad lehetőséget a paraszt wellness. Amennyiben baráti társaságok, munkahelyi közösségek szeretnék ezt megpróbálni, egyeztetett időpontban szívesen látják őket.

Mit kínál egy parasztwellness?

A látogatók megismerhetik a gömörszőlősi programot, a fenntartható fejlődés lényegét, a falut és környékét, a gömöri ízeket, és szervezett módon részt vehetnek a programhoz tartozó mindennapi tevékenységekben, mint munkálkodás a biokertben, az állatok gondozása, a külterjes gyümölcsös ápolása, a betakarítási, feldolgozási munkák, a látogató központ fenntartási munkái.