A gyerekek is megszenvedik a válságot

2011. augusztus 06. szombat - 12:48 / klímablog/MTI
  •    

Egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota és orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben, olvasható az ombudsman közleményében. A gyermekek is megszenvedik szüleik megélhetési problémáit és stresszét.

Nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérelt, illetve elkövetett 24 év alattiak száma, miközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása, állapította meg a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás vizsgálata kapcsán Szabó Máté országgyűlési biztos. Az ombudsmani vizsgálat szerint kevés a fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény, és nagyok a területi eltérések.

Szakemberhiány
A gyermekpszichiáter annak ellenére sem szerepel a hiányszakmák között, hogy a mindössze 60-70 ilyen szakorvos átlagéletkora magas.
Sokan nyugdíj mellett praktizálnak, és van olyan régió, ahol az egyetlen elérhető gyermekpszichiáter 72 éves.
Az elmúlt két évben ugyanakkor összesen 14 orvos szerzett gyermekpszichiáteri szakképesítést, több tapasztalt szakorvos viszont külföldre távozott.

Az egész Dunántúlon nincs aktív gyermekpszichiátriai fekvőbeteg ellátás, ezért ebben a térségben a gyermekpszichiátriai betegeket gyermekgyógyászati osztályokon vagy a felnőtt pszichiátriai betegekkel együtt kezelik, gyermekpszichiáter szakorvosi felügyelet vagy konzílium nélkül. Ugyanilyen állapotok uralkodnak az Észak-magyarországi régióban is – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Az ombudsman megállapította továbbá, hogy nem valós adatokon alapul az egészségügyi intézmények ellátási kötelezettségének szabályozása. Például az ÁNTSZ szerint ellátási kötelezettsége van a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának, amely azonban nem rendelkezik akkreditált gyermekpszichiátriai osztállyal, és nincs is szakorvosa.

Kevés intézményben adottak a sürgősségi ellátás feltételei, másrészt a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerveknek nincs nyilvántartása a sürgősségi ellátóhelyekről. Ennek következtében a kis betegek ellátása sokszor teljesen esetleges és kiszámíthatatlan.

Probléma az is, hogy míg az egészségügyi törvény szerint a szülő jogosult arra, hogy pszichiátrián kezelt beteg gyermeke mellett tartózkodjon folyamatosan, a gyermekpszichiátriai osztályokon nem áll rendelkezésre elegendő alkalmas szoba – tartalmazza az ombudsmani közlemény. Sérül tehát a gyermekek egészséghez, egészségügyi ellátáshoz való joga, valamint az esélyegyenlőség elve, miközben a jogegyenlőség megteremtése elsődleges állami kötelezettség lenne.

Az állami beavatkozás nem fakultatív feladat az olyan emberek csoportjainál, amelyek objektíve hátrányba kerülnek valamely tulajdonságuk, állapotuk, így különösen az életkoruk, egészségi állapotuk, betegségük, illetve az abból adódó sajátos, kiszolgáltatott helyzetük miatt.