A svédeknél a szomszéd szemete is jó helyen van

2014. augusztus 12. kedd - 20:54 / piacesprofit.hu
  •    

Más ország szemetét is elégeti Svédország: túl hatékonyan működik ugyanis a skandináv országban a hulladék-újrahasznosítás, a hőerőműveik számára már nem marad elegendő elégetni való szemetük - ezért importálják a kellő mennyiséget.

Szemétbehozatalra kényszerül Svédország, miután a háztartási hulladék csupán négy százaléka végzi a szemétlerakókban. A maradékot újrahasznosítják vagy hulladékégető-üzemekben energiát állítanak elő belőlük. Ebből számos köz- és kereskedelmi épület fűtését és 4,6 millió háztartás áramellátását oldják meg – írta együttműködő partnerünk, az Ecolounge.hu.

Kép: Pixabay

A francia Le Monde szerint a svéd hulladék 36 százalékát újrahasznosítják, 14 százalékát komposztálnak, és 49 százalékot égetnek el az erőművekben, amely így is a dánok 54 százalékos átlaga alatt marad, de messze megelőzi az EU-s 22 százalékot.

További részletek itt olvashatók!

Ingyen kell elszállítani az elektronikus hulladékokat
Nem csak ingyen köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a gyártó és a forgalmazó, hanem ha a vásárlónak házhoz szállítják az újat, akkor szintén ingyen kell a régi berendezést elszállítani tőle – egy augusztus 9-től hatályos kormányrendelet szerint.