A rövidtávú érdekekért a jövőnket fenyegeti a kormány

2015. április 10. péntek - 19:45 / piacesprofit.hu
  •    

Alkotmányellenesnek tartják jogi szakértők azt a törvénytervezetet, ami kivonná a nemzeti földvagyont a nemzeti parkok kezeléséből. A tervezetről kedden szavaz az Országgyűlés.

Kép: Pixabay

„A jogászok szakértői vizsgálat során megállapították, hogy a törvénytervezet az egészséges környezethez való alapvető alkotmányos jogunkat sérti, amikor rövidtávú birtokpolitikai érdekekre tekintettel rontja a természeti erőforrások szakszerű természetvédelmi kezelését, ezzel veszélyeztetve a jövő nemzedékek egészséghez való jogát” – mondta el Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója, miután a a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felkérésére a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) elemezte az állami földvagyonról szóló törvényt.

150 civil szervezet kéri a képviselőket, hogy nemmel szavazzanak.

„A természetvédelmi igazgatást a tervezet megfosztja a közvetlen beavatkozás lehetőségétől, amely így oda vezet, hogy a természeti értékek megőrzésével nem kellően összehangolt gazdálkodási tevékenységek természeti károkat okoznak majd. Ez az egészséges környezethez való alkotmányos alapjognak a sérelmén túl értelmetlen és indokolatlan.” – mondta el Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója. (A jogszabálytervezet benyújtásáról itt olvashat!)

„Mindez ellentétes a magyar Alkotmánybíróság által kimunkált és a nemzetközi jogban is jelentős elismerést kivívott visszalépés tilalmával, fenyegeti európai uniós és más nemzetközi jogi természetvédelmi kötelezettségeink teljesítését és etikátlan, felelőtlen döntés gyermekeink egészségével, jövőjével szemben.” – folytatta az igazgató.

„Mindezek felett a  Törvényalkotási Bizottság ülésén érkezett egy olyan módosítás, amely a tervezet egyik bekezdésének eltörlésével az Őrségi és a Fertő-Hansági Nemzeti Park igazgatóságok önállóságát szünteti meg.” – jelezte Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke. A Törvényalkotási Bizottság kormánypárti többsége annak ellenére szavazott így, hogy a törvényjavaslattal szemben foglalt állást az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és 170 civil szervezet. A civil szervezetek felkérésére ezrek álltak ki és jelezték a tervezettel kapcsolatos aggályaikat a döntéshozóknak elküldött levelekben. A törvénytervezetről jövő kedden, április 14-én szavaz a Parlament. „A fenti okok miatt nyomatékosan kérünk minden országgyűlési képviselőt, hogy szavazzon nemmel a tervezetre” – tette hozzá az ügyvezető elnök. (Egyébként tavaly már a védett területek ötödére rátette a kezét az állam.)

A BIODIVERZITÁST FENYEGETI AZ UNIÓS AGRÁRPOLITIKA
A közös uniós agrárpolitika új támogatási rendszerének esetleges káros következményeire, a biodiverzitás csökkenésére figyelmeztet az a frissen megjelent tanulmány. Bár a 2013 decemberében elfogadott közös agrárpolitikát többen környezetbarátnak minősítik, valószínűtlen, hogy elősegítené a biodiverzitás fenntartását – adnak hangot aggodalmuknak a Science-ben olvasható, széles nemzetközi összefogásban született tanulmány szerzői.