Olcsóbb lesz a napenergia, mint a gáz

2015. május 06. szerda - 19:17 / piacesprofit.hu
  •    

A technológiai fejlődésnek és a gyártási módszerek finomodásának köszönhetően a napelemekből származó villamos energia hamarosan olcsóbb lehet, mint a földgázból, vagy kőszénből előállított áram.

Már látszanak azok az újdonságok, amelyek hamarosan megreformálják az energiapiacot. Bizonyos cégek ugyanis egyre vékonyabb szilikonlapokat képesek előállítani, és így egyre olcsóbb a napelemek gyártása. Az Massachusets állambéli 1366 Technologies például újféle technológiákat alkalmaz: az általuk fejlesztett lapkákat mindössze egyetlen lépésben állítják elő, elkerülve a munkaigényes vágást, csiszolást és polírozást. A Fast Company információi szerint a cég 2015-ben kiléphet a Bedford-i bemutató erőmű árnyékából és egy teljes körű üzemet hozhat létre a panelgyártáshoz – közölte a GazdaságTV.


Forrás: GazdaságTV.hu

A Quartz összeszedte a napelemek fejlődésének ár-mérföldköveit, és mindez konkrét számokkal tetten érhető: a 2000-es évek elején még 1100 forintba került egy kilowattóra áram napelemmel történő előállításának költsége. Azért volt ilyen drága, mert kristályos szilíciumot használtak. 2007 és 2014 között 1100 forintról 140 forintra esett a kilowattóra ára költsége. Az áresés a Lux Research elemzője szerint azért következett be, mert a cégek egy halom új technológiával erősítettek:

– alacsony költségű polikristályos szilícium alkalmazása

– vékonyabb szilícium lapok

Minden cégnek kell a megújuló
Akár beszállító lenne egy nagy gyártócégnél, akár a költségeit akarja csökkenteni, a jövőben egyetlen cég sem kerülheti meg a megújuló energiaforrások használatát. Segítségükkel ugyanis javíthatja a versenyképességét, csökkentheti a költségeit és az ökológiai lábnyomát.

– vékonyabb vezetékek, melyekhez kevesebb ezüst szükséges

– olcsóbb műanyag alkalmazása üveg helyett

– jobban automatizált gyártási technológia

Már a 250 forint alatti kilowattóra ár is meghaladta a fejlesztők fantáziáját, és most jön a következő etap, a cél most már a 70 forintos ár. Hatalmas meglepetés volt 2015 januárjában, amikor a Szaúd-arábiai ACWA Power nevű vállalat elnyert egy pályázatot, hogy egy 200 megwattos napenergia-erőművet hozzanak létre, amely nagyságrendileg 16 forintért állít elő egy kilowatt/órányi energiát. Most először lesz lehetséges, hogy a Napból előállított energia olcsóbb legyen, mint a gázból vagy a szénből előállított, ugyanis ezen energiahordozókkal ez a teljesítmény 18 és 27 forint per kilowatt/óra árból hozható ki – számolta ki az Egyesült Államok Energia Ügynöksége (US Energy Information Agency). Ezzel szemben Magyarországon a villamos energia ára a különböző pluszterhekkel és a 27 százalékos áfával együtt 23-41 forint/kwh.

Megérné tehát napelemes rendszereket telepíteni és a jövőben még inkább megéri: Magyarországon viszont ez a folyamat még gyermekcipőben sem jár, pedig a napsütéses órák száma naponta átlagosan 1750–2200 között van, minden hónapot egybevetve egy napi 8 órás teljes napsütés jön ki. Csakhogy az elmúlt időszakban a napelemes rendszerek elterjedését nemhogy nem segíti elő a törvényalkotó, hanem igyekszik minél jobban megsarcolni azt.

Nem érdemes várni a megújulós pályázatokra?
A napokban befejeződött Construma bebizonyította, hogy számottevő az érdeklődés a kkv-k számára is elérhető új generációs megújuló energiarendszerek iránt. Még mindig jelentős azonban az információhiány a témával kapcsolatban. A nagyvállalatok mellett a lakossági rendszereket üzembeállítók felé már nem csak eljutott az energiahatékonyság gondolata, hanem különböző finanszírozási konstrukciók rendelkezésre állnak, esetenként a finanszírozó és az áramszolgáltató közös termékeként.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor