350 millió a hulladék-helyzet javítására

2010. január 28. csütörtök - 14:48 / Sajtóközlemény
  •    

Illegális hulladéklerakók felszámolására és bezárt szeméttelepek rekultivációjára összesen 350 milliós keretet biztosít a zöldtárca. Önkormányzatok és civil szervezetek egyaránt pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatásokra.

Az illegális hulladéktelepek felszámolására 100 millió forintot különített el a minisztérium a hazai költségvetésből. A pályázóknak nem csupán a közterületeken illegálisan elhelyezett hulladékok eltávolításá kell biztosítaniuk, hanem a terület utógondozását, sőt megelőzési és szemléletformálási feladatokat is. A nyertesek vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, de hosszú távú tisztántartási feladatokat kell vállalniuk. Ebbe beletartozik a felszedett hulladékok elszállítása, hasznosítása és érvényes környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező lerakóhelyen történő ártalmatlanítása.

Előnyben részesülhetnek azok a pályázatok, melyek a terület funkcióváltását is magába foglaló komplex programot tartalmaznak. Fontos tehát, hogy a pályázók célul tűzzék ki a megtisztított terület újraszennyeződésének megakadályozását és ahol lehetséges, ott vonják közösségi használatba az érintett területet. Az igényelhető támogatás maximális mértéke a pályázati költségvetés 80 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint. A pályázatot elektronikus úton lehet benyújtani, a részletek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján találhatók. A határidő február 25.

Mióta a tárca 2008-ban először hirdetett meg az illegális hulladéklerakók megszüntetésére pályázatot, mintegy ezer helyszínen 100 ezer köbméter elhagyott hulladékot számolt fel közel 200 nyertes pályázó. Munkájukhoz 450 millió forinttal járult hozzá a minisztérium.

Rekultivációs pályázat is indul

Pályázat indul továbbá szilárd hulladék lerakók rekultivációjának előkészítésére: ez a vizsgálatok és a dokumentáció előkészítésére vonatkozik, valamint a bezárt lerakók egyes fenntartási-megelőző munkálatainak támogatására is. E célokra 250 millió forintot biztosít a zöldtárca, melyből a települési önkormányzatok akár 7 millió forint vissza nem térítendő támogatást is igényelhetnek, önerő biztosítása nélkül.

A támogatás a szükséges dokumentációk (környezetvédelmi felülvizsgálatok, rekultivációs tervek) kidolgozására, az ehhez nélkülözhetetlen vizsgálatok, felmérések elvégzésére, illetve a környezetvédelmi hatósági engedély megszerzésére fordíthatók. Az összeg felhasználható továbbá a rekultiváció megkezdését megelőző, az illegális lerakó használat megakadályozását szolgáló beruházások megvalósítására, valamint a lerakók takarását és monitorozását szolgáló munkálatok elvégzésre is.

A pályázat segítséget nyújt azoknak az önkormányzatoknak amelyek csatlakozni kívánnak a nemzeti és uniós vegyes finanszírozású rekultivációs projektekhez és a későbbi csatlakozás miatt elestek a projekt előkészítési támogatás lehetőségétől. A rekultivációs munkálatok elvégzésére a Környezet és Energia Operatív Program, illetve a Regionális Operatív Programok biztosítanak uniós forrásokat, a pályázati dokumentáció minisztérium honlapjáról szerezhető be.