2020-ig nem csökken az agrártámogatás

2011. október 15. szombat - 20:35 / klímablog
  •    

Környezetkímélőbb mezőgazdálkodási módszereket fog támogatni az EU, jelentették be Brüsszelben. Évek óta tart a vita a bioetanol ökológiai nyomának megállapításáról. Úgy tűnik némileg kiesik a pikszisből a becsültnél nagyobb valós ökológiai terhelést jelentő üzemanyagfajta. És ezzel a támogatási körből is.

Brüsszel évente 55 milliárd eurót (vagyis 75 milliárd dollárt) költ az agrárium szereplőinek megsegítésére, és 2020-ig nem kívánja ennek nagyságrendjét csökkenteni. A kisebb agráriummal bíró országok, mint Anglia és Svédország azonban ellenzik ezt. Elsődleges szempont a kelet-európai gazdáknak nyújtott támogatások növelése, hogy egyensúlyban legyenek a nyugat-európai juttatásokkal, ám ehhez állítólag 14 év kellene! Amin Lengyelország és Románia fel is háborodott. (Az uniós belépési feltételek része volt 2004-ben, hogy a régi tagok 100 százalékos agrártámogatást kapnak, míg a kelet-európai blokk államai 25 százalékost, továbbá 30 százaléknyi kiegészítő támogatást. Ez a rendszer változik meg 2013-tól.)

Kép:flickr
Kép:flickr

A támogatások 30 százalékának kifizetését bizonyos környezetbarát megoldások meglétéhez kötnék: a gazdáknak legalább háromféle vetőmagot kell vetniük, hogy ne fárasszák ki egyoldalúan a talaj tápanyag-tartalmát, és kötelesek lennének földjük 7 százalékát szabadon hagyni. Utóbbi feltétel szintén ellenállásba ütközött, kritikusai a nemzetközi éhínséggel példálóztak.

Szubvenciók
Olasz és görög gazdák támogatottsága: 400 euró/hektár
Lett termelők: 100 euró/hektár
Nagy gazdaságok/farmok maximális támogatása 2014-től: 300 000 euró

Etanol

A bioetanolt eddig javarészt élelmiszernövényekből állították elő (kukorica, repce), és az ezekkel beültetett területeket nem ritkán az erdőségek rovására terjesztették, illetve az élelmiszerpiacról kivont terményt máshol kellett megtermelni. Emiatt jóval nagyobb volt az etanol ökológiai lábnyoma (és a fakivágás miatt az emissziója), mint ahogy azt számolták, márpedig éppen "környezetbarát" volta miatt (ti. kisebb ÜHG-kibocsátást eredményez a járművek kipufogójánál) vette zászlajára az EU. Az új hatástanulmányok szerint az uniós etanol-politika közvetett módon mintegy 4,5 millió hektár sorsára hat ki kedvezőtlenül.

A honos jogszabályok szerint 2020-ra az uniós üzemenyag-fogyasztás 10 százalékát etanollal kell fedezni (ez jelenleg 3 százalék). Az EU-ban 13 milliárd eurós forgalmat generál az etanol-gyártás. (A magyar bioetanollal kapcsolatos problémákról itt olvashat.)

Bővül a cukorrépa- és cukornád-alapú etanol gyártása, főleg Brazíliában. A "politikailag korrekt" etanol azonban agrárhulladékból készül (pl. aratásnál fennmaradt növényi szárak). Spanyolországban évi 5 millió litert gyárt az Abengoa üzeme Salamanca városában. A cég 100 millió literes termelésű gyáregységet készül nyitni az amerikai Kansasban.

A holnap etanolja
Fejlesztés alatt állnak a második generációs bioüzemanyagok, melyeket mikroorganizmusok állítanának elő, vagyis a bennük működő fotoszintézist hívnák segítségül a gyártók.

 

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor