160 milliót költöttek, hogy takarékoskodjanak

2012. január 03. kedd - 10:53 / MTI
  •    

A múlt évben csaknem 160 millió forintot költött a közintézmények energiatakarékossági beruházásaira a gyulaházi önkormányzat, és az idén részt vesz egy 3,3 milliárd forint összegű, öt települést érintő szennyvízberuházásban is.

Bardi Béla (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéért Egyesület) polgármester az MTI-nek elmondta: a kétezer lakosú község sportcsarnokának és uszodáján az ország legnagyobb, tetőre szerelhető, 40 kilowatt teljesítményű napkollektorát helyezték el. Az idősek gondozóotthona, amely ötven embert lát el, ugyancsak napkollektort kapott. A beruházás csaknem 100 millió forintba került, az önkormányzat 7,5 százalékos önerővel járult hozzá, a többi pénzt európai uniós támogatású pályázaton nyerte. A napkollektorok működtetésével a gyulaházi önkormányzat évente 10 millió forint energiaköltséget takarít meg, így tíz év alatt megtérül a beruházás.

A szennyvízhálózatot is fejlesztik
A szennyvízhálózatot is fejlesztik

Egy másik, ugyancsak uniós támogatású, 60 millió forint összértékű energiatakarékossági fejlesztés a helyi művelődési otthont, az óvodát és szintén az idősek otthonát érintette. A három közintézmény épületét külső szigeteléssel látták el, kicserélték a rosszul záró ajtókat, ablakokat. A jobb szigetelés eredménye már jelentkezett – folytatta Bardi Béla -, a fűtés éves átalánydíjában a szolgáltató Tigáz Zrt. decemberben visszautalt 2,7 millió forintot, mivel a munkálatok óta kevesebb gázt használnak fel az intézmények.

A polgármester, aki 1976 óta irányítja a gyulaházi helyhatóságot, az idei beruházási tervekről elmondta: a település – amely az első magyar újhajós, Farkas Bertalan szülőhelye – részt vesz egy 3,3 milliárd forint értékű szennyvízhálózat-építési programban. A község önkormányzata látja el a gesztor szerepét Anarcs, Gyulaháza és Nyírkarász szennyvízelvezetésének és tisztítórendszerének kiépítésében. A projekt érinti Ajak és Dombrád meglévő szennyvízhálózatának rekonstrukcióját is. A két utóbbi településen a korszerűsítés költsége 600 millió forint, míg az új szennyvízhálózat a másik három községben 2,7 milliárdból épül. Az összeg 85 százaléka európai uniós forrás, míg a 490 millió forint összegű saját erőt az önkormányzatok ugyancsak pályázati, minisztériumi támogatásból teremtették elő.

A gyulaházi önkormányzatnak továbbra sincs banki hitele, sőt forráshiány sem veszélyezteti pénzügyi gazdálkodását, szigorú takarékossággal elegendő a kiadásokra a rendelkezésre álló évi 470-480 millió forint – hangsúlyozta Bardi Béla polgármester.