Felújítana? Várjon februárig, akkor pénzt ad hozzá az állam

2017. január 26. csütörtök - 10:33 / PP/MTI
  •    

Az Otthon Melege Program kiegészítéseként, vélhetően február végétől új energiatakarékossági pályázatok jelennek majd meg, amelyekkel 0 százalékos kamatozású visszatérítendő hitelt igényelhetnek az érintettek, a támogatási körbe minden eszköz belefér, ami legalább 1 kilowattóra energiát meg tud takarítani

Kép: PP Archív

Kép: PP Archív

„A támogatás a fűtéskorszerűsítéstől, nyílászáró cserén át a szigetelésig bármire felvehető” – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán. (Ránk is fér a támogatás, mert a lakosság pénztárcája nagyon megérzi a mínuszokat!)

Lakóközösségek, lakások, társasházak, családi ház tulajdonosok, magánszemélyek kérhetik, családi házaknál 500 ezer forinttól 10 millió forintig, lakásoknál pedig 500 ezer forinttól 7 millió forintig lehet támogatást igényelni. A pályázathoz 10 százalék önrész kell – tette hozzá.  Ez a program utófinanszírozású, az ügyfelek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pontokon keresztül igényelhetik, költség és kamatmentesen.

A pályázatban két kategória van: a központi régió, ami Budapestet és Pest megyét érinti, itt 9,4 milliárd forinttal indul program, az ország többi részében pedig 105 milliárd forint lesz a forrás keret. Az államtitkár felidézte: a 2014 őszén indult Otthon Melege Program eddig mintegy 125 ezer családot érintett.

Túl sokat fogyasztanak a magyar lakások
Az extrém hidegben megugrott a lakások energiafogyasztása, és ezen a téren van még tér a javulásra, a magyar lakásoknak ugyanis csak kevesebb, mint 20 százaléka számít korszerűnek a tavalyi energiatanúsítványok alapján. Az ingatlanok több mint hatvan százaléka átlagos, vagy annál rosszabb minősítésű.