Felrúgott klímaegyezmény, növekvő munkanélküliség – mit várnak Trumptól?

2016. november 09. szerda - 10:30 / piacesprofit.hu
  •    

Donald Trump nem akadályozhatja meg a tavaly Párizsban tető alá hozott klímamegállapodás végrehajtását - mondta Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter, az amerikai elnökké választott republikános jelölt ez irányú korábbi nyilatkozataira utalva. De sok minden mást tenni fog.

Fotó: wikipedia/Michael Vadon

Fotó: wikipedia/Michael Vadon

“Eddig 103 ország ratifikálta (a klímamegállapodást), amelyek (az üvegházhatású gázok kibocsátásának) hetven százalékáért felelősek. Ellentétben azzal, amit (Trump) mondott, nem mondhatja fel a párizsi megállapodást” – fogalmazott a francia kormánytag az RTL francia kereskedelmi rádióban az MTI közlése szerint. Ségolene Royal volt az ENSZ nemzetközi tárgyalásainak elnöke hétfőig, amikor is a marokkói Marrákesben megkezdődött az ENSZ 22. nemzetközi klímakonferenciája.

“A párizsi megállapodás kimondja, hogy három évig nem lehet felmondani” – hangsúlyozta a miniszter. Pénteken lépett hatályba lépett a tavaly decemberben elfogadott párizsi megállapodás, amely azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. Az egyezmény ratifikáló országok, köztük az Egyesült Államok, a szerződés értelmében négy évig nem mondhatják fel a megállapodást.(Hogy miért, és ez mit jelent, arról itt olvashat bővebben.)

Az amerikai elnökválasztási kampányban a republikánus jelölt azt mondta, hogy megválasztása esetén eltörli a szerződést, amelynek szavai szerint “nem nagy híve”. Donald Trump a globális felmelegedést “teljes viccnek” nevezte, ami a francia környezetvédelmi miniszter szerint “totális képtelenség”.

“Meg kell duplázni az erőinket a klímaváltozás elleni harcban. Nagyon ébernek kell lennünk és minden olyan kísérletre reagálni kell, amely az egyezmény meggyengítését célozza” – tette hozzá Ségolene Royal, aki 2007-ben francia elnökjelölt volt. Szerinte az amerikai kampány “nem mutatott szép képet a demokráciából”.

Sok mindent tehet

Győzelmi beszédében Trump komoly gazdasági változásokat, munkahelyeket ígért, s arra is ígéretet tett, hogy – ahogyan a kampányának jelszava is fogalmazott: – Amerikát ismét naggyá teszi. “Mi mindig Amerika érdekeit helyezzük majd mindenek elé, korrekt tárgyalópartnerek leszünk mindenkivel, a közös platformot keressük majd és nem az ellenségeskedést” – fogalmazott. Kitért arra is – amit egyébként kampánya során többször is hangoztatott – hogy ez nem is kampány volt, hanem inkább egy hihetetlen és nagyszerű mozgalom, amelyet több milliónyi keményen dolgozó és hazáját szerető ember hozott létre és éltetett. “A kampánynak ugyan vége, de mozgalmunk munkája csak most kezdődik” – mondta. S hozzátette: “soha nem foglak benneteket cserben hagyni”.

Fontos megemlítenünk, hogy az USA elnökének hatáskörét jelentősen korlátozza az a tény, hogy az Egyesült Államokban különválasztották a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalmat. Hatályba lépése előtt minden szövetségi törvénynek át kell mennie a Kongresszuson. Ebből következik, a kongresszusi republikánus többség ellenére, egy szélsőséges politikai intézkedéscsomag bevezetésérének megvalósítása az USA jogrendjének felépítéséből adódóan igen nehezen sikerülhetne neki – hangsúlyozta Angel Agudo, a US Equities portfóliómenedzsere.

Az azonban biztos, hogy komoly változások jönnek. Moodys Analytics előrejelzése szerint Trump várható intézkedései 2020-ra 3,5 millió munkahely elvesztésével járhatnak, a munkanélküliségi ráta hét százalékra növekedhet a jelenlegi öt százalékról.