Felére kéne csökkennie a lerakott szerves hulladékot, de gyorsan

2014. november 07. péntek - 16:09 / piacesprofit.hu
  •    

A lerakott szerves hulladék mennyiségét 2016-ra az 1995-ös mennyiség 35 százalékával, 2020-ra pedig 50 százalékával kell csökkenteni Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. Jövő évtől nekilátunk.

V. Németh Zsolt kifejtette, hogy 820 ezer tonna alá kell csökkenteni a lerakott szerves hulladék mennyiséget 2016-ra, amelynek egyik kiinduló pontja a 2015. január 1-jével induló házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése, a másik pedig a hulladéklerakók és feldolgozók fejlesztése. Hozzátette, hogy a most induló uniós költségvetési ciklusban erre lesznek pénzügyi források.

Nézzünk máshogy a szemétre!
Sok szó esik arról, hogy úszunk a szemétben, a hulladéklerakók tömve, de már az óceán, sőt a világűr is az emberiség haszontalan maradékaival van tele. Ezen nem segít sem az újrahasznosítás, sem a modern technológia, csak egy olyan gondolkodásmód, amelyben a szemét nem szerepel mint lehetőség.

A feldolgozásra és hasznosításra a legnagyobb keret a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Programban áll majd rendelkezésre, mintegy 2718,5 milliárd forint, amely az összes fejlesztési forrás 36,3 százaléka. (Az első pályázatokat elvileg november 10-én lehet benyújtani.) A feldolgozók és hulladékudvarok építésére és  fejlesztésére a Terület-és Településfejlesztési Programban 1157 milliárd forintra lehet majd pályázni, a  Környezeti és Energetikai Hatékonyság Programban pedig 120 milliárd forintra.

A hulladékról szóló törvény alapján 2015. január 1-jétől a papír–, az üveg-, a műanyag-, a fém- és a zöldhulladékot szelektíven kell gyűjteni. Az államtitkár szerint ennek pontos törvényi szabályozását a követező hetekben fogják rögzíteni, de az alappilléreket a hazai szolgáltatók már ismerik. A törvénykezés például a közösségi komposztálásra is lehetőséget ad majd – tette hozzá V. Németh Zsolt.

Kép:Wikipedia

Az államtitkár elmondta azt is, hogy Magyarországon jelenleg 15 millió tonna hulladék keletkezik évente, amelynek öt százalékát hasznosítják. A biológiailag lebomló hulladék kétmillió tonna, a lakossági kommunális hulladék pedig 1,2 millió tonna.

A következő hetekben számos kampányt indít majd a tárca a lakosság körében, amelyek arra irányítják a figyelmet, hogy túl sok az élelmiszerhulladék.

Az elvárás
Az unió országaiban a cél az, hogy 2030-ra a teljes szemét 70, a csomagolóanyagok 80%-át hasznosítsák újra. 2020 és 2030 között minden államnak el kellene érnie, hogy a műanyag 60 százalékát, a faanyag 80 százalékát, a fémek és üvegek 90 százalékát hasznosítsák újra. A papír esetében 90%-os újrahasznosítás a kitűzött cél 2025-re. Addig a tagállamoknak lépéseket kell tenniük, hogy szemétlerakókba ne kerülhessenek újrafelhasználható hulladékok (a fentiek mellett bio szemét sem). Ennek eredményeként Brüsszelben azt várják, hogy a mostani szemétmennyiségnek csupán a negyede kerül majd 11 éven belül a hulladéktelepekre.