Felére csökkenthetnénk a világ élelmiszerfogyasztását

2050-re 9.8 Mrd. ember él majd a Földön. Hogyan jutnak elegendő élelmiszerhez – ezt vizsgálták a davosi Világgazdasági Fórumon. A tanácskozáson elhangzott, hogy minden, élelmiszerre költött dollár 2 dollárjába kerül a társadalomnak, egészségi és környezeti károkban, gazdasági költségekben.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jelenlegi helyzet sem éppen biztató, hiszen súlyos egyenlőtlenségek jellemzik: míg közel 800 mió. ember alultáplált, további, csaknem 800 milliónak meg kell küzdenie azért, hogy egyáltalán élelmiszerhez juthasson. Ugyanakkor a Föld 2 milliárd lakója túlsúlyos, falánk, másik két milliárd táplálkozásában pedig nincs elegendő vitamin és ásványi anyag. Egyébként minden, élelmiszerre költött dollár 2 dollárjába kerül a társadalomnak, egészségi és környezeti károkban, gazdasági költségekben. Ez globálisan évente 5,7 trillió dollárt jelent, hangzott el Davosban.

Kép: Pixabay

Az EAT-Lancet bizottságban 16 ország 37 szakemberei: orvosok, táplálkozástudósok, környezetvédők, közgazdászok, politikusok vizsgálták a helyzetet és dolgoztak ki ajánlásokat. Ha mindenki naponta átlagosan csak legfeljebb 14 g vörös húst és 500 g főzeléket, zöldséget vinne be szervezetébe, ugyanakkor kalóriaszükségletének 35 százalékát teljes kiőrlésű gabonából, gyökérzöldségekből és növényi proteinekből fedezné, felére lehetne csökkenteni a világ élelmiszer fogyasztását.

A cél eléréséhez át kellene alakítani a mezőgazdaságot úgy, hogy különböző fajta magas tápértékű termékeket állítsanak elő,

Az élelmiszerpazarlás nagy része otthon történik
Valós igényeinkhez képest túl sok élelmiszert veszünk, ami aztán megromlik a konyhánkban. Az éttermek és kifőzdék rendszerint eladják a maradékot erre szakosodott cégeknek, de az állampolgárok ilyen megoldás híján a szemeteskukát kénytelenek igénybe venni.
megőrizzék a természetes öko-rendszereket és felére csökkentsék a fel nem használt, kidobott élelmiszerek mennyiségét.

Érdekes módon az utóbbi többsége, a pocsékolás a gyártásnál, az alacsony- és közepes jövedelmű országokra jellemző. Fejlett országokban elsősorban a fogyasztók pazarolnak. Ez viszonylag könnyen lenne orvosolható, ha módosítanánk bevásárlási szokásainkat, jobban figyelnénk a tájékoztatásokra, hogy mikor és meddig használható fel a termék, ha jobban raktároznánk, adagolnánk az élelmiszert.

Bonyolítja a helyzetet a szélsőséges időjárási jelenségek szaporodása, amelyek erősen érinthetik az élelmiszerek termelését, gyártását, szállítását, hangzott el Davosban.

(Forrás: Swissinfo)

 

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo