Szakíthatunk a zacskókkal

2015. október 01. csütörtök - 19:37 / piacesprofit.hu
  •    

Megnyitott Magyarország első csomagolás nélkül árusító boltja. A Nopack egyebek mellett a tudatos vásárlást, a zéró hulladékot és a méltányos kereskedelmet tűzte zászlajára.

Kép: Pixabay

Egy ember évente átlagosan 100 kilogramm csomagolóanyagot dob a szemétbe, és 200 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel. „A legfőbb probléma, hogy ezek az anyagok nem kerülnek újrahasznosításra, és a lebomlási idejük is sokkal hosszabb, ráadásul a lebomlás folyamata alatt is rengeteg mérgező anyag jut a talajba, vizeinkbe és a légkörbe. Jogosan vetődik fel az igény, hogy ezen változtatni kell” – hangsúlyozta Monostori-Kalovits Márk, a bolt tulajdonosa. Külföldön már nem újdonság az elképzelés, hogy mindent csomagolás nélkül árusítsanak.

A tulajdonos szerint a Nopack csapata ezen szeretne változtatni, és ezért hozták létre a boltot, „amely felelősen és etikusan működik, figyelembe veszi a termelők és a vevők igényeit és lehetőségeit, és odafigyel a társadalom és a környezet értékeire” – fogalmazott. (A magyarok egyébként szeretik a zöld termékeket – de még jobban az olcsó zöld termékeket.)

A hulladék csökkentése mellett a helyi termékek fontosságát hangsúlyozzák. „A noPack igyekszik a lehető legrövidebb élelmiszerláncot alkalmazni; ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerek a lehető legközelebbi ellenőrzött, minőségi magyar gazdaságokból származnak; lehetőségeink szerint 30 km-en belülről, csökkentve ezzel az élelmiszerek szállítása során felmerülő fölösleges károsanyag-kibocsátást, s támogatva a hazai mezőgazdaságot” – hangsúlyozta a cégvezető. Ahol ez nem megoldható – például az itthon nem termő kávé vagy tea esetében, ott a fenntartható megoldás a fairtrade áruk választása. (A fairtrade mozgalomról itt olvashat bővebben.)

A legfontosabb talán mégis az, hogy a boltban szinte minden csomagolásmentes. A vásárló mindig annyit vihet haza, amennyire valóban szüksége van, s ehhez magával hozott vagy itt vásárolt tárolóedényeket, különböző méretű üvegeket, kosarakat használhat. (A fenntartható fogyasztás elméletét és gyakorlatát egyaránt bemutatja a Szatyorbolt működése is. A bevásárló közösség a termelőket köti össze direkt módon a vásárlókkal.)

De a bolt közösségi tér is – hívta fel a figyelmet -, ahol újrahasznosított és újragondolt bútorok fogadják a betérőt. Mint mondta, ez is fontos szempont volt a berendezéskor, s ha mégis szükség volt új darabra, annak ellensúlyozására fákat szeretnének ültetni a gyerekekkel közösen a város óvodáiban és iskoláiban. A terjeszkedést franchise rendszerben képzelik el, eddig 42 érdeklődő jelentkezett, s érkeztek megkeresések Ausztriából, Romániából és Szlovákiából is.

Nem „lila köd” zöldnek lenni!
A világot kis lépésekben lehet megváltani, kezdjük tehát otthon! A zöldebb élet ráadásul elsősorban takarékosságra tanít, vagyis nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a pénztárcának is. Ha lekapcsoljuk a villanyt, amikor kimegyünk a szobából, az a legalapvetőbb zöld cselekedet. Miként az is, hogy ne hagyjunk semmilyen gépet „standby” üzemmódban, és húzzuk ki a telefontöltőt a falból, ha már nem használjuk. Apróságnak tűnik mindez, de ha sokan és rendszeresen tesznek így, az az áramszámla mellett a Föld szempontjából is számít.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor