Önkéntesek újították fel az autista otthont

2010. szeptember 29. szerda - 14:48 / klímablog
  •    

2010. szeptember 25-én a budapesti Amerikai Nagykövetség és a Habitat for Humanity önkéntesei a miskolci Szimbiózis Alapítvány autista otthonának felújításában vettek részt. A felújítás azért vált szükségessé, mert a júniusi esőzések elmosták az alapítvány épületét, amely így súlyosan megrongálódott.

A felújítási munka összesen 24 millió forintba kerül, amit pályázaton nyert el az otthon. Mivel ez a pénz az építkezés anyagköltségeit is szűkösen fedezi, a szükséges kétkezi munkát a Habitat által toborzott önkéntesek végzik.

Barack Obama, az USA elnöke szeptember 11-ét a Nemzeti Szolgálat és Emlékezés napjává nyilvánította. Ehhez kapcsolódóan keresett a budapesti Amerikai Nagykövetség 2010 szeptemberében az emléknaphoz méltó feladatot, és talált rá a Habitat által felkarolt miskolci projektre. A miskolci önkéntes napon az Amerikai Nagykövetség 10 munkatársa és további 15 Egyesült Államokból érkező önkéntes vesz részt, mellyel továbbnövelik annak a 63 millió amerikai önkéntesnek a táborát, akik az elmúlt évben tettek valamit közösségükért.

A nagykövetség munkatársai részvételükkel az önkéntes munka és a helyi közösségnek nyújtott hozzájárulás fontosságát kívánják hangsúlyozni, és Michelle Obama, first lady példáját követik, aki egy virginiai veterán idősotthon felújításában vett részt szintén az emléknaphoz kapcsolódóan.

A tisztes otthon alapvető emberi jog
A Habitat for Humanity-t 1976-ban alapították az Egyesült Államokban, Magyarországon 1996 óta működik. Az első nagyszabású projekt az Egyesült Államok korábbi elnöke, Jimmy Carter és 500 önkéntes közreműködésével valósult meg: egy hét alatt tíz házat építettek fel Vácon. A szervezet célja a méltatlan lakáskörülmények felszámolása, és hogy felhívják a figyelmet arra, a tisztes otthon alapvető emberi jog.
A szervezet alacsony jövedelmű családok lakhatási körülményein javít adományokból és önkéntesek bevonásával. A rászorulók nem ajándékba adja a segítséget: a támogatott családok kis részletekben visszafizetik a támogatást, és kétkezi munkájukkal is részt vesznek a munkálatokban.
Magyarországon eddig 10 településen összesen 680 család gondjain enyhített a szervezet hazai ága: 150 család költözhetett új otthonba, 240 családnak pedig kisebb felújításokkal segített, valamint 290 családnak pénzügyi képzést és műszaki tanácsadást nyújtott. Építési projektjei mellett a szervezet ajánlást dolgozott ki a lakáspolitika szociális szempontú megközelítésére.