Megerősödhet Budapest “tüdeje”

2009. november 01. vasárnap - 14:47 / klímablog
  •    

Háromezer tölgyfa csemetét ültetett el közösen a BROKERNET Jövő Alapítvány 1000 önkéntese és a Pilisi Parkerdő Zrt. a főváros „tüdejének" számító erdőterületen. A budaörsi akció elsődleges célkitűzése, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a főváros környéki erdők környezeti szerepére, fenntartásuk fontosságára, valamint, hogy maradandó értéket, élhetőbb környezetet teremtsen a jövő nemzedékei számára.

A környezetvédelmi program során a 3000 darab fiatal, kocsánytalan tölgyfa csemete elszórtan került elültetésre a 17.900 m2-nyi területen, hogy a későbbiekben természetesen betelepülő egyéb fafajok (pl. kőrisek, juharok, vadgyümölcsök) csemetéinek is legyen életterük a növekedésre. A BROKERNET Jövő Alapítvány önkéntesei által ültetett, most még csak 20-30 centiméteres facsemeték már magukban rejtik a leendő erdő csíráit, s 100 év múlva 30-35 méteres óriásokká nőnek majd a jelenleg tájvédelmi körzetnek számító területen. Ez a  Budaörs és Budakeszi között, a Köszörűkő hegy közelében található erdőterület részét képezi, ami a „főváros tüdejének" is nevezett Budapesti Erdészethez tartozik.

Az elmúlt évtizedben az emberek figyelme világviszonylatban is minden korábbinál nagyobb mértékben fordult az erdők felé. Egyre többet hallani a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságáról és arról, hogy az erdők ennek legfontosabb színterei.