Kialakulóban van, vagy már létezik egy új gazdaság?

2014. december 08. hétfő - 19:51 / piacesprofit.hu
  •    

A KÖVET Egyesület idén december 5-én tartotta éves konferenciáját, amelyen az ’új gazdaság’ alapelveit járták körbe. A MagNet Közösségi Házban rendezett becsületkasszás rendezvényen számos gondolat fogalmazódott meg az új gazdasági modellel kapcsolatban az előadók és résztvevők részéről egyaránt.

Kép: SXC

A gondolatébresztőből kiderült, hogy a társadalom előrehaladásához, a jobb életminőség eléréséhez mely tényezőket fontos szem előtt tartanunk mindennapjaink során. Ezek közül a legfontosabbak a bizalom, a munka, a társas kapcsolatok, a takarékosság és a társadalmi szolidaritás. Ezt követően a szeretet közgazdaságtanának alapelveivel ismerkedhettek meg a konferencia résztvevői, amely arra buzdít, hogy mondjunk igent a nagylelkűségre, a testvériségre, a méltányos újraelosztásra és az önkéntességre. Inspiráló statisztikai adat lehet életünkre és gazdaságunkra nézve, hogy az emberek boldogságát csupán 10 százalékban határozzák meg a környezeti vagy személyes adottságai, további 50 százalékért pedig az önkéntes munka végzése felel.

A felelősség és felelőtlenség témájával kapcsolatban is elvetettek olyan gondolat magvakat az előadók, amelyeket érdemes lenne megfogadnunk. Az ember az egyetlen olyan erőforrás, ami korlátlanul rendelkezésünkre áll, amiből pontosan annyi van, amennyit el kell tartanunk a Földön. A világban eddig felhalmozott javak összességében elegendőek lennének ahhoz, hogy megállítsuk a klímaváltozást és megóvjuk a biodiverzitást a pusztulástól. Azonban a világ vezetői ma még nem ismerik el, hogy az egyetlen út a túléléshez, az egyetlen nyereséges üzlet a felelős üzlet. A közgazdaság gyakran elfelejti, hogy a természet része. Meg kellene tanulnunk lemásolni, hogy mire van szükségünk. A gazdasági rendszer maga köré szemetel, amire a természetben nem látunk példát.

A konferencia résztvevői meghallgathattak egy előadást egy új tudományágról, a bionómiáról is, amely a természetben megfigyelhető együttműködéseket veszi alapjául, ezek segítségével vizsgálja a gazdasági rendszereket. Ahogy a természetben, a társadalom és a gazdaság minden szintjén van verseny, ami könnyen együttműködéssé válhatna. A jelenlegi gazdasági modellben ez az együttműködés nem jelenik meg, a hatékonyabb működéshez azonban szükség lenne ennek újraértékelésére.

A konferencia helyszínét biztosító MagNet Magyar Közösségi Bank is bemutatkozott, amely az első olyan bank Magyarországon, ahol a számlavezetési díj becsületkasszás alapon működik. A bank alapítói négy alapelvet követve végzik tevékenységüket, az átláthatóság, a fenntarthatóság, a társadalmi felelősségvállalás és a lokalitás betartásával egy fenntartható, érték alapú és ügyfélbarát bankrendszert építettek ki.

Az előadások után egy kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők körüljárták, hogy van-e természete a pénznek, hogy vajon a kapitalizmus vagy a globalizáció a felelős a világ jelenlegi helyzetéért, és hogy mit tehetünk a fenntarthatóságért akár vállalatként, akár magánszemélyként.

Pár év és elektromobilok leszünk a tervek szerint
Az Európai Unió tagállamainak, köztük Magyarországnak két éve van arra, hogy felállítsa szakpolitikai keretét az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló új EU-s irányelv szerint. Öt év múlva már Magyarországon is jelentős számú elektromos autó közlekedhet az utakon.